новата Звезда в редиците ни- бял равнец

Днес, искам да ви разкажа за едно наистина специално етерично масло, от Български бял равнец…растение познато на всеки, намиращо се по ливади,пътища и поляни из цялата ни страна, често пренегрегвано, но с изключителни свойства.. Ако вече съм приковала вниманието ти, то ето защо..

Белият равнец (Achillea millefolium) е растение, типично за Северното полукълбо. Познато е с множеството си употреби като билка.

характерния индиго син цвят на маслото

Съцветията му са плоски, съставени от по няколко дребни цветове. Често се използват свежи или изсушени в букети. Белият равнец расте най-добре на ярко слънце и предпочита почви с добри дренажни свойства.

Някои наричат белия равнец мъжка билка, тъй като в миналото войниците задължително носели със себе си бял равнец заради свойството му да спира вътрешни и външни кръвоизливи и да успокоява болките. Други пък смятат белия равнец за женска билка, защото помага при маточни кръвотечения, менструални болки, менопауза, дисменорея и хиперменорея. Белият равнец има кръвопречистваща сила и е идеално средство за детоксикация на организма.

До тук добре ,може да прочетете това и от Wikipedia, но какво същност се крие зад цветето, какво казва химията зад опаковката..

Нека сега си поговорим за Хамазулен – chamazulene –  е химична съставка срещаща се в маслото от синя вратига , който е предпазва клетките от оксидативен стрес и управлява активността на молекулите, за един нормален имунен отговор.

Химичните съставки,които се съдържат в етеричното масло играят огромна роля в определянето на техните характеристики. Тяхната биологична активност, цвят, аромат, вискозитет, летливост се дължат на техните химични свойства. Например характерния лимонов аромат на маслото Лимон се определя от неговия главен елемент – лимонен. Ментолът, основната съставка в маслото Лютива мента , е елементът,който отговаря за характерния изстудяващ ефект на маслото.

Най- отличаващият елемент на синята вратига се съдържа в името й, а именно отличителния индиго син цвят, който се дължи на елемента хамазулен, който от своя страна означава „лайка“ -cham, и azulene „синьо“. Хамазуленът е сескитерпен,който се намира и в лайката и в синята вратига и в белия равнец.

още синьо

Хамазуленът си взаимодейства с клетките в тялото по няколко невероятни начина, може би най- проучваното му свойство е неутрслизирането на активността на свободните радикали. Свободните радикали са малки,ултра реактивни молекули, използвайки препрарат с тази активна съставка, е начин да се предпазим от вредното им въздействие.

+ През март 2018 г.се проведе проучване ,което показа,че хамазулена помага да  се намалят опасните нива на съдържащите кислород свободни радикали, познати като реактивни кислородо-съъдържащи видове (ROS)3. Те са естествен биопродукт от метаболизирането на кислорода ,но са високо реактивни и ако са в прекралено високи нива ,могат да предизвикат клетъчен стрес. Тъй като хамазуленът поддържа техните нива в граници, го използваме успешно с тази цел.

Също така той има антиоксидантно действие, друго свойство,което поддържа свободните радикали в допустими граници. Антиоксидантите са молекули,които възпрепятстват оксидацията на другите молекули. Оксидацията е процес,който може да причини повече свободни радикали. Именно заради изброените свойства -хамазуленът изпозлваме в борбата със свободните радикали и за цялостно клетъчно здраве.

От друга страна -действието му да предпазва клетките от оксидативен стрес също е невероятно. По време на вид физически стрес или въшна намеса ,клетките ни произвеждат определен протеин в по-високи нива от обикновенно, когато хамазуленът си взаимодейства с този протеин , го „кара“ да промени биоактивната си дейност.

Хамазуленът,който откриваме в маслата синя вратига, немска лайка и бял равнец, предпазва клетките ни като управлява нивата на реактивните молекули ,произведени от нормален метаболизъм, също така подпомага техния здрав имунен отговор.

Използвайки масла с този химичен елемент,с характерния си наситено индигово син цвят, вие подпомагате клетъчната регенерация на кожата си и я  предпазвате свежа,млада и жизнена по-дълго време. Съчетано с правилна грижа от вътре на вън ,вече можем да се радваме на хубава кожа много по-дълго от преди и то само с натурални ,естествено срещани съставки в природата. Стига да бъдем достатъчно самокритични и правим правилните избори. Ето защо използваме нар и бял равнец на ежедневна база за вътрешен прием и го влагаме като основна суровина в серума и кремът ни за лице( които може да намерите на dihana-cosmetics.com)

Скоро ще публикувам още клинични проучвания за тези масла,тъй като са феноменални и не само аз,но и цялата научна общност се вълнува от тяхното действие и приложение.

Contact Us