Какво са етеричните масла?

Защо преди 5 години избрах да работя с етерични масла, какво са те и как ни помагат на нас хората

Много растения се намират на планетата Земя,но само някои от тях имат лечебни свойства. Лечебните растения имат в състава си химични съединения,които се крият в кората, цвета, корените или друго място на растението,но не могат да бъдат видяни с просто око. От тези растения се извлича етерично масло,което има терапевтични за хората свойства. Етеричните масла са силно концентрирани летливи субстанции,които ако са правилно събрани, от местата,на които дадената билка вирее най-добре, са изключително потентни. Много са факторите,които определят потентността на дадено масло, но да кажем,че най-важното,което трябва да съблюдаваме е къде и кога е събрана билката и как е извлечено маслото от нея. Има няколко метода за дестилация, за които ще говорим малко по-късно – парна дестилация – в специални съоръжения се изсипва сух билков материал и посредством пара се извлича есенцията им, студено пресоване – най-често употребявания метод при дестилация на цитрусови масла( въпреки,че има някои цитруси,които се подлагат на парна дестилация) и извличане чрез разтворител – най-често това е алкохол ( този метод се използва за изключително крехките цветя ,като жасмин например)

Етеричните масла придават специфичния аромат на растението,но те го пазят от патогени – гъби,плесен ,насекоми,бактерии и тн.

Науката зад етеричните масла

Летливостта е основно тяхно качество – което ще рече,че променят бързо състоянието си – изпаряват се и се окисляват при неправилно съхранение. Имат способността да пренасят молекулите си много бързо във въздуха.

Как работят етеричните масла?

Етеричните масла имат мигновен ефект върху хората, само за няколко секунди чрез вдишване те достигат до мозъка. Открити са до сега 3000 вида ароматни летливи съединения, те определят ползите,аромата и природата на всяко едно етерично масло. Поради уникалните съединения във всяко едно от тях ,те варират от вид на вид ,дори от растение на растение.

Етеричните масла не са нещо ново и модерно. Използването им датира много годинин назад и е било нещо естествено за поколенията преди нас. Древните цивилизации използвали ароматните растения във всеки един аспект от живота си. Египет, Рим, Иран, Индия, Китай, Франция ( Френският химик Рене Гатфосе за първи път употребява термина „ароматерапия“ през 19ти век,след инцидент с изгаряне и употребата му на лавандулово масло) използвали растенията за здраве, религия, красота, готвене.  

Важно е да отбележим,че не всички етерични масла са създадени еднакво. Чистотата на маслата може да варира,тя се определя от региона на събиране, дестилационни методи, времето и други фактори. Въпреки всичко дори и да са спазени всички условия по засаждане и отглеждане на растенията, процесът по дестилацията му е критичен,тъй като тогава може да бъде съсипано всичко. Дестилационният процес е по-скоро изкуство,отколкото работа , трябва да се съблюдават време, количество натиск, методи на събиране и тн и тн.

Как едно растение се превръща в етерично масло..Точният отговор варира според вида на дестилираното растение. Но основата идея е ,че растенията преминават процес на дестилация ,използва се специализирана техника ,за да се раздели етеричното масло от растението, базовият принцип е „варене“ на сухия материал, отделяне на ценните капчици масло на повърхността на водата и събирането им,капка по капка. Етеричните масла се крият в различни части на растенията, често в микроскопични количества. Студено пресованите масла ,извлечени от корите на цитрусите се натискат механично до отделяне на ценните капки.

Днешно време използваме етерични масла за терапевтични цели, не само за ароматизиране на помещенията. Те подпомагат работата на целия организъм, подходящ избор са за хората, тръгнали по холистичния път на здравето, помагат при проблеми с храносмилателната,нервната,двигателната ,дихателната система.

Интересен момент от употребата им е емоционални аспект,за който не се говори особено много,а би трябвало. Както разбрахте вече , етеричните масла съдържат голям набор от химични елементи,които въздействат на физическото ни тяло, но също така и на емоционалното. Ще го обясня с лесен пример, за да ме разберете , който е обоснован и клинично доказан. Когато усетите дадена миризма ,позната и приятна или не..в тялото ви се задействат химически процеси,които „издърпват“ в съзнанието ви даден спомен,който е обвързан с тази миризма. Етеричните масла действат на този лесен принцип, химично обоснован, понижават или окачват нивата на дадени хормони в тялото ни и voila ,магията се случва.

Много от свойствата им се припокриват, някои успокояват,други зареждат с енергия,трети имат изчистващи свойства. Нашето умение да усещаме миризми може да предизвика силни емоционални и психологически отговори.

Опитах се да резюмирам какво представляват етеричните масла, въпреки,че това е само основата, съм сигурна,че добихте представа, а ако искате да се потопите надълбоко в дебрите на ароматерапията ,то присъединете се към затвореното ни общество(fb groups – Здрави с Dihana) или ми пишете ,ще се радвам да помогна.

Contact Us