Естествена слънцезащита – дали е възможно това?

DSC01915

С настъпването на по-топло време всички се замечтаваме, небрежно изваждаме джапанките от шкафа и несъзнателно дори правим планове за слънчевата фиеста,която ни очаква. Но като едни съвременни ,мислещи и отговорни жени, веднага в съзнанието ни изплува мисълта за защита и подхранване на кожата през горещите месеци. Всяка година в медийното пространство се появява множество статии, клипове и пр. ,интернет буквално е залят с домашни рецепти за безвредни и ефективни натурални средства с UV фактор,но дали това е така?

 

Предписват се почти магически свойства на малиновото и морковеното масло,но за тях на кратко ще напиша,че са богати и ценни масла с изключителни свойства за кожата, борят се успешно с оксидативния стрес на клетките срещу свободните радикали, пълни са с антиоксиданти,но не са достатъчни да предпазят кожата от агресивните и опасни UVA ,UVB лъчи.

Но нека започнем отначало -слънцезащитните продукти всъщност абсорбират или отразяват част от ултравиолета,когато кожата е изложена на слънце, така й помагат да не изгори -това е в най-общи линии принципа на работа.

SPF – Sun protection Factor – е показател,който индикира за способноста на дадения продукт да предпазва от UVB ,UVА лъчите кожата. Или по -скоро времето ,което е нужно дадена кожа да се зачерви(увреди) ,например SPF 15 индикира,че тази защитена площ ще се увреди 15 пъти по-бавно или около 5 часа , в сравнение от незащитената.

Съществуват 2 типа УВ радиация( всъщност са 3,но третият не ни притеснява в случая,тъй като той се абсорбира от озоновия слой и не представлява проблем за хората). UVA лъчите ,или т.нар. състаряващи лъчи са с по-дълги вълни ,те причиняват бръчиците и изморяването на кожата,но и шоколадовия тен:). Вторият вид UVB са с по-къса дължина на вълната, но по-опасни и основния причинител на кожни изгаряния. И двата типа са отговорни за типовете рак по кожата…

Има прекрасни базови масла като -авокадо, морковено,карите, сусамово,малиново масло с известна защита в състава си ,която варира между 2-4 SPF,което е крайно недостатъчно .Тези масла използвам след като се изложа на слънце за да нахранят жадната ми кожа. Те са богати на витамини и омега мазнини.

Широко разпространена заблуда битува за малиновото и морковеното масло-Daucus carota

(в случая говорим за етерично масло от семки на морков ,а не маслен извлек) за високия им SpF фактор,но всъщност те са изследвания в готови продукти,които съдържат цинков оксид, именно това е и разковничето ,цънкът,а не маслата имат този висок фактор.  В обобщение мога да кажа,че има сериозни научни проучвания,които позволяват употребата на цинков оксид в козметиката против слънчево изгаряне(без нано частици), в комбинация с характерните подмладяващи и силно регенериращи базо масла от малина, карите, авокадо и тн получавате една адекватна и сигурна защита за вас и цялото семейство .

Превод  и цитати съм използвала от официалната страница на Робърт Тисеранд -едно от най-уважаваните имена и пионер в ароматерапията -световно известен и признатbfbfdb

 

 

Contact Us