Блог

Блогът на Дихана

Блогът на Дихана


Антиоксиданти, що е то?

Posted by on юли 26, 2019 in blog |

Антиоксиданти, що е то?

След като вчера си говорихме за това какво са етеричните масла, то днес е ред да обърнем внимание на друга основна активна съставка,която влагаме в нашата козметика – а именно антиоксидантите.

Ако не искаш да „потъмнееш“ като отрязано парче авокадо, да се „окисли“ кожата ти, то включи в ежедневната грижа за нея – антиоксиданти. Нека и не забравяме вътрешния им прием, от когото зависят редица процеси.

Нека си го кажем направо – днешните жени се състаряват много по-бързо. Кожата на 20 годишните, вече прилича по-скоро на 30 годишна и тн разбрахте ме на къде бия. Живеейки в 21 век ние страдаме сами от научния си прогрес и постижения. В друга статия ще говорим подробно какво причинява стреса на организма ,а от там респективно на външния ни вид и как всички автоимунни заболявания са свързани с него – инсулинова резистентност, хипер или хипо функция на жлезите с вътрешна секреция, наднормено тегло,умора, алергии и тн.

Но да се върнем на кожата, днешната жена е подложена на недоспиване, цигарен дим,алкохол, свободни радикали, неправилен подбор на козметика, синтетика в домакински препрарати и козметични, синя светлина от мобилни устройства и тн…всичко това го пише на лицето ви – неравномерен тен, петънца, сенки под очите, UV радиация, дехидратирана кожа, чувала ли си за явлението мазна,но суха кожа..това всъщност е пресушена изкуствено мазна или смесена тип кожа, която е изгубила доста вода,но има свърх продукция на себум, което е трудно за оправяне. Списъкът е много дълъг. Няма да ви дам универсална рецепта, с оглед на всичките различия, от които сме изтъкани. Само бих ви препоръчала да включите продукти,които пазят клетките ви от оксидативен стрес и се борят с така наречените свободни радикали,които няма как да избегнем,но с адекватна грижа можем да противодействаме.

козметика с активни съставки

Антиоксидантът е вещество, което помага за предотвратяване на окисление, което образува свободни радикали, увреждащи клетките в тялото ни, включително нашата кожа.

Ние не искаме нашите клетки да се окислят, защото това може да предизвика ранни признаци на стареене, възпаление и други кожни проблеми.

Витамин Е

Витамин Е е мастноразтворим витамин, което означава, че не е необходимо да се приемат големи количества, той се съхранява в тялото за дълъг период от време. Имаме нужда от малки количества от Витамин Е за оптимално здраве, тъй като при високи дози, може да стане токсичен.

Витамин Е може да се използва във форма на масло, което е подходящо за намаляване на появата на белези, акне и ранни признаци на стареене. Това масло също има овлажняващ ефект, който запазва кожата от прекалено изсушаване. 

Витамин C

Витамин C работи изключително добре за изглаждане на фините линии, повишаване на имунната ни система и цвета на кожата.

Витамин С е един от най-добрите антиоксиданти за избелване на кожата. Много често, хората използват лимонов сок за тъмни петна.

Това е водоразтворим витамин, което означава, че всеки излишък, който е в тялото ще се отделя от телесните функции. Тъй като той се разтваря във вода, е наложително да получаваме достатъчно от този витамин за оптимални резултати за цялостното ни здраве.

Ресвератол

Ресвератол е сравнително нов антиоксидант, за който се говори напоследък, защото той се намира в червеното вино.

Този антиоксидант се намира и в боровинките и ядките. Има проучвания, които показват мощните му ефекти върху кожата, включително и че влияе на стареенето. Също така е доказано, че стимулира клетъчния растеж и защитава от увреждане на кожата от UV лъчи.

правилна грижа за твоя тип кожа

При нормални условия двата слоя на кожата дерма и епидермис би трябвало да изтъняват, но дермата все пак да запазва колагеновите и еластиновите влакна,които изграждат мрежата й. Но при остаряване на кожата породено от външни агресивни фактори,които изброихме по-горе, тя променя мрежата си от правилно разположени влакна в неправилни такива. UVA лъчите са едни от най-опасните врагове, защото те генерират съединения,които буквално я рушат, ако не бъдат неутрализирани на време. От друга страна UVB лъчите не проникват толкова дълбоко в кожата ни, до дермата,но увреждат днк на клетките на епидермиса. Много лесно може да се забележи с просто око, ако при нормално стареене кожата изтънява,то под натиска на фотостареенето тя се удебелява и загрубява,суха и с дълбоки бръчки. Влагането на антиоксиданти в козметиката не е новост, на първо място те удължават срока на гоност на крайния продукт, предпазват базовите масла от окисление и чак след това имат и многобойните ползи за кожата им.

Само ще вметнем,че в продуките на Дихана може да откриете над 10 активни антиоксидантни съставки стабилизирани и подбрани според типа кожа и начин на действие.

Бонус съвет : дори и да не употребявате на ежедневна база дестилирана вода, то при ежегодния ви детокс правете смутитата и пийте поне по 8 чаши дестилирана вода, така по естествен път ще се осободите от токсините ,които изобилстват в телата ни. Скоро очаквайте статии за изпробвани и правилно комбинирани смути рецепти , истината за водата,която приемаме и още в този дух.

Благодаря ви за вниманието , ако имате въпроси, свържете се с мен на

dihanacosmetics@gmail.com или заявет участие в затворената ни група FB- Здрави с Dihana

Какво са етеричните масла?

Posted by on юли 25, 2019 in blog |

Какво са етеричните масла?

Защо преди 5 години избрах да работя с етерични масла, какво са те и как ни помагат на нас хората

Много растения се намират на планетата Земя,но само някои от тях имат лечебни свойства. Лечебните растения имат в състава си химични съединения,които се крият в кората, цвета, корените или друго място на растението,но не могат да бъдат видяни с просто око. От тези растения се извлича етерично масло,което има терапевтични за хората свойства. Етеричните масла са силно концентрирани летливи субстанции,които ако са правилно събрани, от местата,на които дадената билка вирее най-добре, са изключително потентни. Много са факторите,които определят потентността на дадено масло, но да кажем,че най-важното,което трябва да съблюдаваме е къде и кога е събрана билката и как е извлечено маслото от нея. Има няколко метода за дестилация, за които ще говорим малко по-късно – парна дестилация – в специални съоръжения се изсипва сух билков материал и посредством пара се извлича есенцията им, студено пресоване – най-често употребявания метод при дестилация на цитрусови масла( въпреки,че има някои цитруси,които се подлагат на парна дестилация) и извличане чрез разтворител – най-често това е алкохол ( този метод се използва за изключително крехките цветя ,като жасмин например)

Етеричните масла придават специфичния аромат на растението,но те го пазят от патогени – гъби,плесен ,насекоми,бактерии и тн.

Науката зад етеричните масла

Летливостта е основно тяхно качество – което ще рече,че променят бързо състоянието си – изпаряват се и се окисляват при неправилно съхранение. Имат способността да пренасят молекулите си много бързо във въздуха.

Как работят етеричните масла?

Етеричните масла имат мигновен ефект върху хората, само за няколко секунди чрез вдишване те достигат до мозъка. Открити са до сега 3000 вида ароматни летливи съединения, те определят ползите,аромата и природата на всяко едно етерично масло. Поради уникалните съединения във всяко едно от тях ,те варират от вид на вид ,дори от растение на растение.

Етеричните масла не са нещо ново и модерно. Използването им датира много годинин назад и е било нещо естествено за поколенията преди нас. Древните цивилизации използвали ароматните растения във всеки един аспект от живота си. Египет, Рим, Иран, Индия, Китай, Франция ( Френският химик Рене Гатфосе за първи път употребява термина „ароматерапия“ през 19ти век,след инцидент с изгаряне и употребата му на лавандулово масло) използвали растенията за здраве, религия, красота, готвене.  

Важно е да отбележим,че не всички етерични масла са създадени еднакво. Чистотата на маслата може да варира,тя се определя от региона на събиране, дестилационни методи, времето и други фактори. Въпреки всичко дори и да са спазени всички условия по засаждане и отглеждане на растенията, процесът по дестилацията му е критичен,тъй като тогава може да бъде съсипано всичко. Дестилационният процес е по-скоро изкуство,отколкото работа , трябва да се съблюдават време, количество натиск, методи на събиране и тн и тн.

Как едно растение се превръща в етерично масло..Точният отговор варира според вида на дестилираното растение. Но основата идея е ,че растенията преминават процес на дестилация ,използва се специализирана техника ,за да се раздели етеричното масло от растението, базовият принцип е „варене“ на сухия материал, отделяне на ценните капчици масло на повърхността на водата и събирането им,капка по капка. Етеричните масла се крият в различни части на растенията, често в микроскопични количества. Студено пресованите масла ,извлечени от корите на цитрусите се натискат механично до отделяне на ценните капки.

Днешно време използваме етерични масла за терапевтични цели, не само за ароматизиране на помещенията. Те подпомагат работата на целия организъм, подходящ избор са за хората, тръгнали по холистичния път на здравето, помагат при проблеми с храносмилателната,нервната,двигателната ,дихателната система.

Интересен момент от употребата им е емоционални аспект,за който не се говори особено много,а би трябвало. Както разбрахте вече , етеричните масла съдържат голям набор от химични елементи,които въздействат на физическото ни тяло, но също така и на емоционалното. Ще го обясня с лесен пример, за да ме разберете , който е обоснован и клинично доказан. Когато усетите дадена миризма ,позната и приятна или не..в тялото ви се задействат химически процеси,които „издърпват“ в съзнанието ви даден спомен,който е обвързан с тази миризма. Етеричните масла действат на този лесен принцип, химично обоснован, понижават или окачват нивата на дадени хормони в тялото ни и voila ,магията се случва.

Много от свойствата им се припокриват, някои успокояват,други зареждат с енергия,трети имат изчистващи свойства. Нашето умение да усещаме миризми може да предизвика силни емоционални и психологически отговори.

Опитах се да резюмирам какво представляват етеричните масла, въпреки,че това е само основата, съм сигурна,че добихте представа, а ако искате да се потопите надълбоко в дебрите на ароматерапията ,то присъединете се към затвореното ни общество(fb groups – Здрави с Dihana) или ми пишете ,ще се радвам да помогна.

новата Звезда в редиците ни- бял равнец

Posted by on юли 23, 2019 in blog |

новата Звезда в редиците ни- бял равнец

Днес, искам да ви разкажа за едно наистина специално етерично масло, от Български бял равнец…растение познато на всеки, намиращо се по ливади,пътища и поляни из цялата ни страна, често пренегрегвано, но с изключителни свойства.. Ако вече съм приковала вниманието ти, то ето защо..

Белият равнец (Achillea millefolium) е растение, типично за Северното полукълбо. Познато е с множеството си употреби като билка.

характерния индиго син цвят на маслото

Съцветията му са плоски, съставени от по няколко дребни цветове. Често се използват свежи или изсушени в букети. Белият равнец расте най-добре на ярко слънце и предпочита почви с добри дренажни свойства.

Някои наричат белия равнец мъжка билка, тъй като в миналото войниците задължително носели със себе си бял равнец заради свойството му да спира вътрешни и външни кръвоизливи и да успокоява болките. Други пък смятат белия равнец за женска билка, защото помага при маточни кръвотечения, менструални болки, менопауза, дисменорея и хиперменорея. Белият равнец има кръвопречистваща сила и е идеално средство за детоксикация на организма.

До тук добре ,може да прочетете това и от Wikipedia, но какво същност се крие зад цветето, какво казва химията зад опаковката..

Нека сега си поговорим за Хамазулен – chamazulene –  е химична съставка срещаща се в маслото от синя вратига , който е предпазва клетките от оксидативен стрес и управлява активността на молекулите, за един нормален имунен отговор.

Химичните съставки,които се съдържат в етеричното масло играят огромна роля в определянето на техните характеристики. Тяхната биологична активност, цвят, аромат, вискозитет, летливост се дължат на техните химични свойства. Например характерния лимонов аромат на маслото Лимон се определя от неговия главен елемент – лимонен. Ментолът, основната съставка в маслото Лютива мента , е елементът,който отговаря за характерния изстудяващ ефект на маслото.

Най- отличаващият елемент на синята вратига се съдържа в името й, а именно отличителния индиго син цвят, който се дължи на елемента хамазулен, който от своя страна означава „лайка“ -cham, и azulene „синьо“. Хамазуленът е сескитерпен,който се намира и в лайката и в синята вратига и в белия равнец.

още синьо

Хамазуленът си взаимодейства с клетките в тялото по няколко невероятни начина, може би най- проучваното му свойство е неутрслизирането на активността на свободните радикали. Свободните радикали са малки,ултра реактивни молекули, използвайки препрарат с тази активна съставка, е начин да се предпазим от вредното им въздействие.

+ През март 2018 г.се проведе проучване ,което показа,че хамазулена помага да  се намалят опасните нива на съдържащите кислород свободни радикали, познати като реактивни кислородо-съъдържащи видове (ROS)3. Те са естествен биопродукт от метаболизирането на кислорода ,но са високо реактивни и ако са в прекралено високи нива ,могат да предизвикат клетъчен стрес. Тъй като хамазуленът поддържа техните нива в граници, го използваме успешно с тази цел.

Също така той има антиоксидантно действие, друго свойство,което поддържа свободните радикали в допустими граници. Антиоксидантите са молекули,които възпрепятстват оксидацията на другите молекули. Оксидацията е процес,който може да причини повече свободни радикали. Именно заради изброените свойства -хамазуленът изпозлваме в борбата със свободните радикали и за цялостно клетъчно здраве.

От друга страна -действието му да предпазва клетките от оксидативен стрес също е невероятно. По време на вид физически стрес или въшна намеса ,клетките ни произвеждат определен протеин в по-високи нива от обикновенно, когато хамазуленът си взаимодейства с този протеин , го „кара“ да промени биоактивната си дейност.

Хамазуленът,който откриваме в маслата синя вратига, немска лайка и бял равнец, предпазва клетките ни като управлява нивата на реактивните молекули ,произведени от нормален метаболизъм, също така подпомага техния здрав имунен отговор.

Използвайки масла с този химичен елемент,с характерния си наситено индигово син цвят, вие подпомагате клетъчната регенерация на кожата си и я  предпазвате свежа,млада и жизнена по-дълго време. Съчетано с правилна грижа от вътре на вън ,вече можем да се радваме на хубава кожа много по-дълго от преди и то само с натурални ,естествено срещани съставки в природата. Стига да бъдем достатъчно самокритични и правим правилните избори. Ето защо използваме нар и бял равнец на ежедневна база за вътрешен прием и го влагаме като основна суровина в серума и кремът ни за лице( които може да намерите на dihana-cosmetics.com)

Скоро ще публикувам още клинични проучвания за тези масла,тъй като са феноменални и не само аз,но и цялата научна общност се вълнува от тяхното действие и приложение.

Запазете час за онлайн Консултация с ароматерапевт

Posted by on юли 17, 2019 in Uncategorized |

Здравейте,

ако сте разгледали сайта ни вече знаете ,че предлагаме чиста ръчно избработена козметика, но дали знаете, че можем да обсъдим заедно всичко,което ви вълнува в света на фитотерапията -като билки,масла,добавки, режим и други холистични подходи към едно по-добро начало.

Аз, съм сертифициран ароматерапевт към National Association for Holistic Aromatherapy Uk от 2014 г. като в качеството си на такъв мога да ти предложа задълбочен поглед върху твои проблеми свързани с красива кожа, коса и цялостно възстановяване на тялото от вътре на вън ,с подходящи масла, билки и добавки. Вече може да запазиш своя час за ОНЛАЙН консултация ,през избрана от теб платформа ,в избран от теб ден и час . Консултацията е подходяща както за избор на подходяща козметика,така и при въпроси от твоя страна относно различни състояния ,които могат да се повлияят от фитотерапия -като безсъние, безпокойство, емоционален баланс, засилване на имунна система, ежедневни неразположения, личен аромат, фокус, концентрация, релаксация , лошо храносмилане , употреба на етерични масла в ежедневието и прочие .

Пиши ми при нужда на dihana-cosmetics@gmail.com

или се обади на +359886633044

Консултацията е с продължение 40 -45 минути -20лв ,чрез предварителен банков превод

Какво е ултразвуков дифузер и защо имам нужда от него?

Posted by on юни 30, 2019 in Uncategorized |

Как да го изпозлвате, за какво помага и защо имате нужда от него

Подробен наръчник Всичко,което трябва да знаете за Дифузерите

Здравейте, аз съм Анахид Гълъбова и съм сертифициран ароматерапевт към National Association for Holistic Aromatherapy UK, създател на био козметична линия Dihana oт 2014г. и майка на две деца

Анахид Гълъбова -ароматерапевт

Като ароматерапевт съм посветила практиката си в обучения и семинари на своите клиенти. Как можем сами да си помогнем за редица състояния в домашни условия и как да използваме ефективно силата на билките в своя дом. Един от препоръчителните уреди за това е т.нар. Дифузер за етерични масла, в този наръчник ще научите всичко,което ви е необходимо да знаете за него – как работи, как да го поддържате, как правилно да дозирате и смесвате маслата, за кого е подходящ и при какви състояния би ви помогнал. Но първо нека разгледаме неговата функция на действие:

Има 4 типа дифузери за етерични масла, обект на разглеждане е т.нар. Ултразвуков арома дифузер, тъй като той е доказано най-ефективния ,когато говорим за терапия с етерични масла и разпръскването им във въздуха. Ще ви обясня най-просто как работи той. Но преди това е редно да кажем няколко думи за ароматерапията като цяло и защо тя е толкова ефективна.

Различните естествени аромати (етерични масла) имат значителен ефект върху физическото, емоционалното и ментално здраве на хората. Учените  обясняват този ефект с наличието на връзка между рецепторите за аромати в носа с определени центрове в мозъка, които съхраняват спомените ни, и които отговарят за паметта и емоциите. Не случайно хората често асоциират даден аромат с някакъв момент или споменТова се случва, защото етеричните масла активират лимбичната система, а тя отговаря за поведението и емоционалните реакции, както и за паметта и спомените. Клинични изследвания  по темата доказват връзката между  центрове на обонянието  в носа и хипоталамуса, който контролира ключови физиологични функции в тялото. Поради тази  връзка на обонятелната система с тази област на мозъка, химичните съединения  в етеричните масла си  взаимодействат директно с мозъка, а чрез него и върху голяма част от психофизиологичните процеси в тялото.

Ултразвуковият арома дифузер дисперсира етеричните масла,които вие сте сложили в него във въздуха. Той разбива етеричните масла в микро молекули ,смесвайки ги с водата и ги дифузира и трансофрмира в отрицателни йони. Това ,което е същественото в този метод е ,че отрицателните йони се „прикачат“ към вредните положителни йони ,които са във въздуха и ги неутрализират. Едно бързо поясниение на термините отрицателни и положителни йони ,без да претендираме за научен клас – но отрицателните йони се намират естествено в природата,във въздуха най-силно зареден около водопади ,реки ,чисти гори, а положителните са тези,които се излъчват от електроуредите у дома, именно заради това се чувствате жизнение и с енергия в гората и уморени в къщи.

Ултразвуковият дифузер е съставен от място за пълнене с вода,различните модели имат различна вместимост,но за оптимални резултати препоръчвам да изберете модел,който има повече опции и може да се настройва да се изключи автоматично,когато водата свърши. За семейства с малки деца и хора с алергии препоръчвам модел с максимално дълго време на работния режим поне 8 ,10, 12 часатака ще може да покриете цяла нощ без да се будите и да доливате масла и вода, а при болен човек в къщи или страдащ от алергия ,цяла нощ дифузия би се отразила чудесно на дихателните пътища, ще овлажни въздуха и ще улесни дишането.

В повечето случаи дифузерите имат воден резервоар,в който слагате указаното за модела количество вода и след това директно прибавяте няколк окапки етерично масло,може и смес от няколк масла. Правилото,което следвае тук е на всеки 100 мл вода добавяме 5 капки етерично масло. Разбира се,може да намалим количеството,според конкретната ситуация.

Ултразвуковите дифузери работят на принципа на ултразвукова вибрация . Това са звукови вълни,които вибрират на ултразвукова вълна,която човешкото ухо не може да долови. Звуковата вълна,на свой ред, размърдва водата в резервоара ,което води до делене на водните части. След като вече са разделени ,те се превръщат в отрицателно заредени йони,които са полеки от въздуха и именно това е парата,която виждате да излиза от дифузера ви.

Етеричните масла,които сте сложили във водата ,преди разделителния процес ,се освобождават също във въздуха. Отрицателните йони и техните антибактериални свойства ,благоприятстват изчистването на въздуха , покачват настроението ви и подобряват цялото състояние на организма ви – проста химия. Също така те се прикачват към положително заредените йони във въздуха и ги неутрализират, така го изчистват от вируси,бактерии и алергени. Маслата се дисперсират с водата също.

И ЗАЩО всъщност ви трябва дифузер,а не просто вдишване от бутилката например. Има няколко начина на прилагане на етеричните маслаароматночрез вдишване, топичночрез намазване и пероралночрез поглъщане. В този наръчник ще се спрем на подробно описание на ароматния прием на етерични масла чрез дифузия.

Ултразвуковите парни дифузери са най-добрият избор,защото освен,че овлажняват въздуха ,дисперсират равномерно ароматните молекули във въздуха,без да нарушават терапевтичните им свойства. Използваните преди време чаени нагреватели ,например затоплят маслото и то не само че не се изпарява равномерно

и покрива много малък ареал от стаята,но маслата  губят полезните си свойства от награвянето.

малкият usb дифузер

Освен това ултрзвуковите дифузери са много лесни за поддържане и използване, също така са безопастни,тъй като няма нагряване. За оптимална работа на машината ви ,препоръчваме почистване един път на 10 дни ,ако работи всеки ден . Рецептата е изключително проста –смесете 1 с.л. Оцет в 100мл вода и пуснете да поработи 15-20 минути, след това изсипете течността и забършете с чиста памучна кърпа , така удължавате живота на дифузера си.

как се използва дифузер

Дифузерите вече не са лукс,а абсолютно задължителни помощници особено ако живеете в голям град ( София е найзамърсената столица в цяла Европа) ,за съжаление наймного страдат от това малките деца и хората с хронични респираторни заболявания като астма,ринит ,алергии и тн. Използвайки дифузер  вкъщи вие :

 • Намалявате възможността от разпространение на вируси ,бактерии и алергени
 • Спомагате за подобър,дълбок и спокоен сън
 • Улеснявате дишането при остро или хронично заболяване на дихателните пътища (астма, настинка,запушен нос,хрема,синузит) особено важно за семейства с малки бебета,за които влажността в стаята и отпушеното носле са от съществено значение
 • Овлажнявате въздухавирусите обичат сух и топъл
 • Насищате въздуха в стаята с отрицателни йони,които действат благоприятно на целия организъм
 • Намалявате стреса на работното място и в къщи
 • Подобрявате фокуса и концентрацията
 • Създавате спокойна,здравословна и щастлива обстановка вкъщи
 • Подобрявате имунитета си и покачвате общия имунитет на пространството,което обитавате
 • Превенция при главоболие ,намалявате времетраене на заболяване

Важно при избора ви е да погледнете :

 • От какви материали е изработен – трябва да са такива,които могат да са устойчиви за работа с етерични масла – високия клас пластмаса- PP,BPA Free ,тъй като не всички модели на пазара са разработени да работят с масла,някои са само овлажнители за въздух
 • Размер на водния резервоар и часови работен режим,изберете този,който покрива вашите нужди, препоръчват да изберете такъв модел,който има таймер за автоматично изключване, за да сте спокойни,че ще спре сам,когато водата свърши
 • Шум в работен режим – диузерът не трябва да ви смущава с работата си,трябва да чувате евентуално ромолене на водните капки вътре в него,но без други излишни шумове
 • Допълнителни опции като лед светлина и използването му като лампа,не е от първостепенно значение,но е една приятна екстра
 • Гаранция на модела
 • Обхват на действие в кв м –собразете модела ,със стаята,в която ще се ползва
 • Захранване в електрическа мрежа или usb кабел –според вашите нужди

„С тази машина може да умиротворите средата, в която се намирате, да стимулирате сетивата си и да извлечете най-доброто от етеричните си масла „ – др Меркола

За поръчки и въпроси, свържете се с нас

чрез бутона Контакти

Нашият най-продаван дифузер

Он лайн курс по Ароматерапия

Posted by on ян. 26, 2019 in blog |

Он лайн курс по Ароматерапия

Готова съм, след близо 1 година работа, съм напълно готова с всички материали за он лайн курса по Ароматерапия!
Обещах ви,че ще го споделя първо с вас, за всички,които го пожелаха ще кажа следното –
Курсът е подходящ за –
* напълно начинаещи,хора,които имат афинитет към ароматерапия,ботаника и приготвяне на домашна козметика и парфюми
* професионалисти в различни области,свързани с холистичния начин на живот- йога инструктори, козметици, масажисти, терапевти и въобще всички,които искат да помогнат на себе си ,семейството си,клиентите си да живеят по-здрав и красив живот
Утре ще публикувам програмата и темите,които ще разгледаме подробно,както и информация за водещия и дати и начин на включване в курса.
Он-лайн Курса по Ароматепария ще ви научи не само да използвате ароматни и базови масла в козметиката и парфюмерията,но и как да бъдете здрави и жизнени, за да не изпускате най-хубавите моменти от живота си.
Курсът включва аудио записи на отделни теми, таблици, източници , научна информация и практически съвети от моя личен опит, там ще издам всичките си тайни оръжия 🙂
готови рецепти в сферата на козметологията и парф’мерията. Освен това съм ви подготвила много подаръци под формата на книги, етерични масла и приспособления за изготвяне на козметични рецепти, а за успешно завършилите крайния тест ще получат и любителски сертфификат за Ароматерапевт.
Очаквайте скоро подробната програмат и начините за записване, започваме на 20ти Февруари и приключваме 7 седмици покъсно

Консултация със СЕРТИФИЦИРАН Ароматерапевт

Posted by on окт. 28, 2018 in blog |

Приятели,

Дойде времето, в което вече имам възможност да провеждам онлайн или телефонни консултации. Здравето и поддържаният външен вид на косата, кожата и тялото освен  Професия се превърна в мое призвание.

Защо да изберете персонална консултация?

🌠Както вече 5 години приготвяме индивидуални козметични продукти, така и грижата за здравето има нужда от индивидуален подход

След предварително записване през

Dihanacosmetics@gmail.com

Можем да насточим ден и час за консултацията. Вие избирате начина на провеждане, отново съобразен с вашето свободбо време.

Имаме 30минути или час на разположение, в който ще установим:

Употреба и разреждане на етерични и базови масла, безопасност

Рецепти

Типа кожа, коса

Индивидуален бленд за вашия проблем –

здравен проблем

емоционален блокаж

козметичен казус

Като :имунна защита, личен АРОМАТ, проблеми със съня, отслабване, емоционален баланс(тревога, гняв, проблеми в тийн възраст) , хормонален баланс и женски неразположения, подходящи козметични средства за вас, не индистриално създадени за масови пазар.

Ще си говорим за всичко, което ви притеснява и искате да променим заедно и как можем да си помогнем сами.

Анахид Гълъбова – ароматерапевт

Какво е Сертифициран чист клас масла

Posted by on окт. 22, 2018 in blog |

Какво е Сертифициран чист клас масла

Както знаете, преди 5 години основах Дихана, с една идея, да има място ,където можем да споделяме и да намираме отговори за чиста храна за кожата си. Като естествено продължение последваха сертификацията ми към NAHA -National association of Holistic Aromatherapy EU, множество квалификационни курсове към Tisserand Institude ,но истинската трансформация в живота и работата ми дойде с маслата на Doterra. Докосвайки се до такова високо качество и един неопитен нос би усетил веднага разликата. Днес ще ви споделя с какво тези масла са различни от всичко друго на пазара, защо нямат аналог ,а скоро и отделна публикация за благотворителните каузи на фирмата,които резонират с моето усещане за света.

 

Как се случва контролът на качеството?

 

1.Със СЕРТИФИКАТ-

CERTIFIED PURE THERAPEUTIC GRADE)

СЕРТИФИЦИРАН ЧИСТ ТЕРАПЕВТИЧЕН КЛАС

Чистотата на етеричното масло е една от най-важните характеристики. Етерични масла, които не са чисти,крият риск от микроби, тежки метали и други синтетични примеси. Те

могат да предизвикат дразнене, неблагоприятни ефекти или дори болести. Дотера е създала свой собствен строг стандарт и протокол за тестване на чистота, химичен състав,

потентност и безопасност. Този процес гарантира, че етеричните масла нямат добавени синтетични съставки, вредни замърсители и пестициди. Този протокол осигурява ефикасност, чистота и последователност на всяка партида. Тестването започва веднага

след дестилацията, като се проверява химичния състав. Вторият кръг от тестове се извършва в производствената база,като се прави проверка дали маслото, което е получено,е същотo като тестваното при дестилацията. Третата фаза на качествен контрол се извършва при пакетирането, като се проверява химическия състав на маслото, което ще достигне до потребителя.

Тези три етапа се извършват, за да се

потвърди, че етеричното масло е без замърсители и не са настъпили промени по време на транспорт ирането и пакетирането. Протоколът за високия качествен контрол за сертифицирани чист терапевтичен клас масла включва следните тестове:

 

 

 • Organoleptic testing
 • Microbial testing
 • Gas chromatography
 • Mass spectrometry
 • Fourier Transform Infrared spectroscopy (FTIR)
 • Chirality testing
 • Isotopic analysis
 • Heavy metal testing
 1. ТЕСТОВЕТЕ

за чистота и качество се извършват на всяка партида отнезависима лаборатория.

 

 1. РАСТЕНИЯТА СЕ ОТГЛЕЖДАТ В ЕСТЕСВЕНАТА ИМ СРЕДА -висок стандарт за качество се гарантира и от качеството на суровината

,т.е. растението, от което се извличатароматнитеи медицински свойства на етеричното масло. Затова източниците на продукта са от цял свят, където растенията се отглеждат внай

-благоприятните и идеални условия -почва, климат, температура, влажност. Дотера партнира с глобална мрежа от местни опитни занаятчии,с традиции в продължениена поколения в отглеждането и дистилирането на етерични масла.

 

 1. ДЕСТИЛАЦИЯ

Етеричните масла на Дотера се извличат чрез студено пресоване или процес на парна дестилация, за да могат да се запазят възможно най-добре природните свойства на маслото.

И не напоследно място, това, което ме трогна в политиката на Дотера,са хуманитарните инициативи! За мен,като човек, е изключително важно вярването, че по-можещите и имащи, трябва да помагат на по-слабите и нямащи! Така светътще стане едно по-добро място за нас и нашите деца!

Бичът на новото време – Алергиите

Posted by on апр. 18, 2018 in blog, Здраве |

Бичът на новото време – Алергиите
Днес искам да пиша за много важна тема за мен и за около 1/3 от човечеството – Алергиите.
В послените години се сблъсках с много от тях, денонощни проучвания, лекари,четене и експерименти ме доведоха до няколко прости метода, които действително Действат и са натурални,но се прилагат стриктно и под сертифициран контрол.Повярвайте ми, опитала съм всичко да антихистамините и кортикостероидите -също. За съжаление не действат, иначе нямаше да стигна до истината.
Няма да изпадам в подробности какво причинява алергията, видове и реакции, тъй като по темата има много публикации и не сме медицински журнал. Това, което ще споделя тук е личния ми опит и проучвания по темата за лечение на алергия с етерични масла. В следващата публикация ще ви разкажа и опиша подробно как изчистих и атопичния дерматит на втората ми дъщеря без кортикостероиди и медицинска козметика – само с масла, диета и хомеопатия.
Аз страдам от сезонен ринит, който може да бъде особено свиреп от април до средата на юни,но от няколко години го държа под контрол без лекарства. Тук отварям голяма скоба,че публикацията е за силата на етеричните масла и тяхната помощ като допълващо лечението средство. Споделям личен опит без претенции да съм медицинско лице. Можете да се обърнете с въпросите си към мен като сертифициран ароматерапевт.
Препоръчвам маслата да се дифузират и инхалират – това е най-нежния и щадящ начин за възползване от полезните им свойства,подходят дори за малки деца и хора с чувствителна кожа. Топичното (кожно)използване е необходимо да се назначи от специалист в областта, поради индивидуални специфики на всеки организъм.
Освен,че е безопасно е и доста икономично, тъй като за 4 часа дифузия използвате 5 к.масло
Ето и 5-те масла, които се препоръчват за инхалиране и топично ползване за облекчаване на симптомите
1) Мента
2) Босилек
3) Евкалипт
4) Лимон *
5) Чаено дърво
Ще разгледаме не целия спектър на полезни свойства на тези масла,а в частност терапевтичния им ефект при алергии.
 Ментата има мигновен ефект да отпушва синусите и да облекчава сърбежа в гърлото.Действа като експекторант и облекава възпалението -главната причина за алергията. Публикувано е в проучване от 2010 г на Journal of Ethnopharmacology ,че тя има анти-спазмолитично действие и е релаксант, следователно успокоява рефлекса,който ни кара да кашляме. Можете спокойно да го дифузирате по 5 к масло в 150мл вода . Може да се използва разредено в базово масло директно в зоната около носа и синусите, върху гръдната кост също -20 к масло в 50мл база
Босилекът редуцира възпалението и подсилва работата на надбъбречнара жлеза,която отговаря за почти всички процеси в организма. Разреждането за дифузия и употреба върху кожата е същото.
освен,че стимулира имунната система, Лимонът също така подпомага линфната ни система ,а от там и дренирането на течностите в организма. Дифузирайки маслото от лимон във въздуха убивате патогенните бактерии и алергени.
Свойствата на чаеното дърво са сходни с тези на лимона -работи се с него в посока убиване на патогенните бактерии, стимулиране на имунитета .
От друга страна маслото от евкалипт отваря дробовете и синусите ни, от там подобравайки циркулацията на въздух ,подобравя значително общото ни състояние. Редуцира симтомите на алергия. Евкалиптът съдържа citronellal,който е аналгетик и има анти-възпалителни свойства, също така действа като експекторант и очиства организма ни от токсини.
Тук също искам да уточним нещо изключително важно, тъй като етеричните масла и лечението с тях е финна материя,винаги се консултирайте с акредитирано лице преди употребата им. Тъй като препоръките при употребата на Евкалиптово и Ментово масло са с някои условности.
За деца под 3г възраст е подходящо да се избягва употребата на ментовото масло, а за деца над 3г. може да бъде дифузирано или прилагано топично в разреждане от 1%
от друга страна Евкалиптовото масло може да бъде използвано при деца под 3г.възраст,но в раазреждане от 0.5%, а след 3г. възраст 1% разтвор също е възможен.
 Много много важно * : Цитрусовите масла се употребават изключително внимателно. Чувствам се отговорна като ароматерапевт да споделям знания и да разяснявам тази материя, тъй като това,че е натурална не означава,че е безопасна. Единствените цитрусови масла,които могат да се използват върху кожата през пролетно-летния сезон са тези без съставката Фурокумарин,но това трябва да е изрично упоменато на етикета от производителя.Всички други цитрусови масла (а и не само) са фоточувствителни, това ще рече,че Не бива да се изпозлват на открити части на тялото минимум 12 часа преди излагане на слънчева светлина. Могат да се инхалират или да се използват върху закрити части на тялото или вечер преди сън, всичко друго крие голям риск от реакция -изгаряне на кожата.
Много важно : топичната употреба винаги трябва да бъде под контрол на специалист ,Етеричните масла се разреждат винаги в леко базово масло -жожоба,зехтин и тн ,Никога не използвайте директно въху кожата има риск от иритация.
Важно: употребявайте само чисти терапевтични етерични масла, не се обвързвам с конкретна марка, просто проверявайте етикетите и търсете 100% чисто етерично масло без примеси. Обърнете се към доверен магазин или представител. И да в случая и цената е определяща по-високата – по-чисто и качествено масло.

Опасната козметика

Posted by on мар. 11, 2018 in blog, Uncategorized, Здраве |

Опасната козметика

или кои съставки да избягваме ако искаме сигурност за красотата и здравето си

Преди да напиша всичко,което ме вълнува по темата, прилагам списък с опасни съставки,които трябва да се избягват. В Европейското законодателство, списъкът със забранените съставки наброява около 1000бр., за разлика със САЩ,където са само 8(!)

 

Рискови съставки в козметиката

Потенциални алергени са :

2-Bromo-2-nitropropane -1,3-diol;Alpha-isomethyl ionone;

amyl cinnamal;amylcinnamyl alcohol; anise alcohol;

Benzopheonone-3 oxybenzone; benzyl alcohol;benzyl benzoate;benzyl cinnamate;benzyl salicylate;BHT E321 Botulated hydroxytoluene; Bronopol;Butyl methoxydibenzoylmethane;Bytylphenyl methylproprional;Cinnamyl alcohol;cinnamal;citral;

Citronellon; Colophonium; Coumarin;Diazolidinyl urea; DMDM hydantoin; Eugenol;Evernia prunastri extract; Farnesol; Formaldehyde ;Geraniol; Hexyl cinnamal; Hydroxycitronellal; Hydroxymethylpentyl- cyclohexenecarboxaldehyde; Isoeugenol;Imidazolidinyl urea; Lanolin ( и производните) ;Лимонене; Линалоол;Methylchloroisothiazolinone; Methylsothiasolinone; Methyl 2-octynoate;Methylparaben; Octyl dimethyl PABA; P-Phenylenediamine(PPD); P-Toluen diamin (PTD); Quaternium-15; Resorciol; Tosylamiode/formaldehyde resin

вещества,които не бива да се нанасят на гърдата по време на кърмене –

Chlorpenesine; Phenoxyethanol

Вещества,които не се използват по време на бременност –

Avobenzone; Benzyl peroxide; Oxybenzone; Retinol; Retinyl Palmitate; Retinal/Retinaldehyde; Tretinoin/Isotretinoin

Комедогенни вещества-

Acetylared lanolin; C12-C15 alcohol benzoates; Cacao oil; Coconut oil; Decaglyceryl decaoleate; Hezylene glycol; Изостеаринова киселина; Isopropyl C13-C16; Isopropyl isostearate; Isopropyl myristate; Isopropyl oleate; Isopropyl lioleate; Isostearyl alcohol; Lanolin; Mineral oil-течен парафин; Myreth myristate; Myristyl alcohol; Myristyl propionate; Масло от прасковени ядки; Sodium lauryl sulphate;Sorbitan oleate; Oleyl alcohol

Синтетичните консерванти ще резюмирам без да навлизам в особени подробности, тъй като материята наистина е доста суха и тежка за четене. Не отдавна надписът „Без парабени“ звучеше гръмко и мнозина го взимаха като силна препоръка,но се оказа,че козметичните компании просто замениха опасните парабени(консерванти) с други също толкова вредни,но с различно име. Алошата слава на парабените се носи от известно време заради едно компроментирано изследване,което по-късно се опроверга,тъй като пробите били замърсени.Въпреки всичко си остават неполезни за човека.

 

Мога да пиша почти до безкрай за консервантите и вредните съставки в съвремената козметика и със сигурност ще го направя,но ще е на порции и в отделни статии,за да не ви идва в повече научната суха иначе материя. Тук ще засега само частта с етеричните масла,които присъстват в нашата козметика. В случая няма да пиша за техните ползи, тъй като не малко вече е изговорено по темата и това ,че са полезни е безпорен и неопровержим факт,но ще засегна частта с консервиращият им ефект и вредите от тях. Да, дори и най-полезната съставка може да бъде нож с две остриета. Именно за това се старая да ви поднасям максимално достоверна и безпристрастна информация.

Етеричните масла се използват от хиляди години в козметиката,съставът им е сложен,но основните съставки са химични вешества, наречени монотерпени и сесквитерпени.Терпените са летливи и имат сравнително проста химична структура. Като консерванти се използват монотерпените пинен,пинол, компонентите на камфора, тимол. Имат доста добър антибактериален и противогъбичен ефект,макар и по-слаб от този на синтетичните консерванти.Предимството им е ,че са по-слабо токсични.Имат добра репутация.Проблемът при тях е ,че са алергени .Хората със свръхчувствителна кожа са склонни към контактен дерматит(но не е задължително,просто трябва да се направи патч тест)при употреба на продукти с етерични масла. Особено внимание изисква маслото от Бор и други иглолистни дървета -евкалипт, чаено дърво, ментол. в случая решението за хора с такъв тип кожа е да се консултират и да проучат въпросната марка козметика преди употреба, а ако държат да използват изцяло натурална такава, винаги могат да изберат кремове и серуми с базови масла и флорални извлеци,без етерични масла, които са далеч по-щадящи ,без странични ефекти, подходящи дори за новородени бебета( с изключение на недоносени)

 

Contact Us