След като вчера си говорихме за това какво са етеричните масла, то днес е ред да обърнем внимание на друга основна активна съставка,която влагаме в нашата козметика – а именно антиоксидантите.
Ако не искаш да „потъмнееш“ като отрязано парче авокадо, да се „окисли“ кожата ти, то включи в ежедневната грижа за нея – антиоксиданти. Нека и не забравяме вътрешния им прием, от когото зависят редица процеси.
Нека си го кажем направо – днешните жени се състаряват много по-бързо. Кожата на 20 годишните, вече прилича по-скоро на 30 годишна и тн разбрахте ме на къде бия. Живеейки в 21 век ние страдаме сами от научния си прогрес и постижения. В друга статия ще говорим подробно какво причинява стреса на организма ,а от там респективно на външния ни вид и как всички автоимунни заболявания са свързани с него – инсулинова резистентност, хипер или хипо функция на жлезите с вътрешна секреция, наднормено тегло,умора, алергии и тн.
Но да се върнем на кожата, днешната жена е подложена на недоспиване, цигарен дим,алкохол, свободни радикали, неправилен подбор на козметика, синтетика в домакински препрарати и козметични, синя светлина от мобилни устройства и тн…всичко това го пише на лицето ви – неравномерен тен, петънца, сенки под очите, UV радиация, дехидратирана кожа, чувала ли си за явлението мазна,но суха кожа..това всъщност е пресушена изкуствено мазна или смесена тип кожа, която е изгубила доста вода,но има свърх продукция на себум, което е трудно за оправяне. Списъкът е много дълъг. Няма да ви дам универсална рецепта, с оглед на всичките различия, от които сме изтъкани. Само бих ви препоръчала да включите продукти,които пазят клетките ви от оксидативен стрес и се борят с така наречените свободни радикали,които няма как да избегнем,но с адекватна грижа можем да противодействаме.
Антиоксидантът е вещество, което помага за предотвратяване на окисление, което образува свободни радикали, увреждащи клетките в тялото ни, включително нашата кожа.
Ние не искаме нашите клетки да се окислят, защото това може да предизвика ранни признаци на стареене, възпаление и други кожни проблеми.
итамин Е
Витамин Е е мастноразтворим витамин, което означава, че не е необходимо да се приемат големи количества, той се съхранява в тялото за дълъг период от време. Имаме нужда от малки количества от Витамин Е за оптимално здраве, тъй като при високи дози, може да стане токсичен.
Витамин Е може да се използва във форма на масло, което е подходящо за намаляване на появата на белези, акне и ранни признаци на стареене. Това масло също има овлажняващ ефект, който запазва кожата от прекалено изсушаване. 
Витамин C
Витамин C работи изключително добре за изглаждане на фините линии, повишаване на имунната ни система и цвета на кожата.
Витамин С е един от най-добрите антиоксиданти за избелване на кожата. Много често, хората използват лимонов сок за тъмни петна.
Това е водоразтворим витамин, което означава, че всеки излишък, който е в тялото ще се отделя от телесните функции. Тъй като той се разтваря във вода, е наложително да получаваме достатъчно от този витамин за оптимални резултати за цялостното ни здраве.
Ресвератол
Ресвератол е сравнително нов антиоксидант, за който се говори напоследък, защото той се намира в червеното вино.
Този антиоксидант се намира и в боровинките и ядките. Има проучвания, които показват мощните му ефекти върху кожата, включително и че влияе на стареенето. Също така е доказано, че стимулира клетъчния растеж и защитава от увреждане на кожата от UV лъчи.

При нормални условия двата слоя на кожата дерма и епидермис би трябвало да изтъняват, но дермата все пак да запазва колагеновите и еластиновите влакна,които изграждат мрежата й. Но при остаряване на кожата породено от външни агресивни фактори,които изброихме по-горе, тя променя мрежата си от правилно разположени влакна в неправилни такива. UVA лъчите са едни от най-опасните врагове, защото те генерират съединения,които буквално я рушат, ако не бъдат неутрализирани на време. От друга страна UVB лъчите не проникват толкова дълбоко в кожата ни, до дермата,но увреждат днк на клетките на епидермиса. Много лесно може да се забележи с просто око, ако при нормално стареене кожата изтънява,то под натиска на фотостареенето тя се удебелява и загрубява,суха и с дълбоки бръчки. Влагането на антиоксиданти в козметиката не е новост, на първо място те удължават срока на гоност на крайния продукт, предпазват базовите масла от окисление и чак след това имат и многобойните ползи за кожата им.
Само ще вметнем,че в продуките на Дихана може да откриете над 10 активни антиоксидантни съставки стабилизирани и подбрани според типа кожа и начин на действие.
Бонус съвет : дори и да не употребявате на ежедневна база дестилирана вода, то при ежегодния ви детокс правете смутитата и пийте поне по 8 чаши дестилирана вода, така по естествен път ще се осободите от токсините ,които изобилстват в телата ни. Скоро очаквайте статии за изпробвани и правилно комбинирани смути рецепти , истината за водата,която приемаме и още в този дух.
Благодаря ви за вниманието , ако имате въпроси, свържете се с мен на
dihanacosmetics@gmail.com или заявет участие в затворената ни група FB- Здрави с Dihana