Екзотични масла в кухнята ни- масло от купуасу (Theobroma grandiflorum)- част 2

Маслото от Купуасу е нещо наистина интересно.Признавам си бях малко резервирана относно употребата му,защото си казвах какво толкова и ма толкова много базистни масла, с какво това е по-различно..ами ето с какво.

купуасуМаслото от купуасу е с твърда консистенция и висока точка на топене-30 градуса по Целзии, което го прави изключително подходящо за влагане в балсами и кремове-масла за тяло, поддържа цялата конструкция да не се разпадне. Но това е най-малкия му плюс. Често е наричано белия шоколад на Амазония, маслото е богато на фитостероли (особено бета-ситостерол) в неосапуняемата фаза, което ще рече ,че благодарение на тях има мощно овлажняващо и подмладяващо действие. Купуасуту е чудесен емолиент,който по деликатен начин връща еластичността на кожата и нейното младежко излъчване. Подходящо е най-вече за суха и увредена от слънцето кожа,но в подходяща комбинация и разреждане може да се прилага еднакво успешно при всеки вид кожа(като изключим проблемната мазна кожа) Купуасото ние влагаме най-вече в балсамите за устни(от съвсем скоро) и най-вече в конфитюрите за тяло. Купуасото е далечен роднина на какаото и се съчетава изключително добре с други екзотични масла като ший,какао, кокос, мурумуро, боабаб и др.

Theobroma_grandiflorum-flowerСамото дърво, което расте в гъстите джунгли на амазония е много интересно. Тропическо вечнозелено дърво, осеяно с прекрасни цветове по самия ствол на дървото, с огромни зелени листа и назрели кокосо-пъпеши. Така всъщност изглежда плода, от който се извлича това ценно масло. Интересното при него е ,че ако се откъсне плод директно от дървото,без да е паднал на земята,няма същите вкусови качества и никога не узрява и става годно за консумация.

Маслото от купуасу е подходящо най-вече за:

– купусу се бори срещу свободните радикали, които ускоряват многократно процеса на стареене;
– прави кожата красива и еластична;
– премахва възпаленията;
– екземи;
– дерматити;

Очаквайте скоро няколко продукта на базата на това вълшебно масло:

– маслен конфитюр за тяло

-балсамче са устни

-балсамче за сухи и разранени участъци

Let the Nature heal you..Peace

Contact Us