Блог

Блогът на Дихана

Блогът на Дихана


Бичът на новото време – Алергиите

Posted by on апр. 18, 2018 in blog, Здраве |

Бичът на новото време – Алергиите
Днес искам да пиша за много важна тема за мен и за около 1/3 от човечеството – Алергиите.
В послените години се сблъсках с много от тях, денонощни проучвания, лекари,четене и експерименти ме доведоха до няколко прости метода, които действително Действат и са натурални,но се прилагат стриктно и под сертифициран контрол.Повярвайте ми, опитала съм всичко да антихистамините и кортикостероидите -също. За съжаление не действат, иначе нямаше да стигна до истината.
Няма да изпадам в подробности какво причинява алергията, видове и реакции, тъй като по темата има много публикации и не сме медицински журнал. Това, което ще споделя тук е личния ми опит и проучвания по темата за лечение на алергия с етерични масла. В следващата публикация ще ви разкажа и опиша подробно как изчистих и атопичния дерматит на втората ми дъщеря без кортикостероиди и медицинска козметика – само с масла, диета и хомеопатия.
Аз страдам от сезонен ринит, който може да бъде особено свиреп от април до средата на юни,но от няколко години го държа под контрол без лекарства. Тук отварям голяма скоба,че публикацията е за силата на етеричните масла и тяхната помощ като допълващо лечението средство. Споделям личен опит без претенции да съм медицинско лице. Можете да се обърнете с въпросите си към мен като сертифициран ароматерапевт.
Препоръчвам маслата да се дифузират и инхалират – това е най-нежния и щадящ начин за възползване от полезните им свойства,подходят дори за малки деца и хора с чувствителна кожа. Топичното (кожно)използване е необходимо да се назначи от специалист в областта, поради индивидуални специфики на всеки организъм.
Освен,че е безопасно е и доста икономично, тъй като за 4 часа дифузия използвате 5 к.масло
Ето и 5-те масла, които се препоръчват за инхалиране и топично ползване за облекчаване на симптомите
1) Мента
2) Босилек
3) Евкалипт
4) Лимон *
5) Чаено дърво
Ще разгледаме не целия спектър на полезни свойства на тези масла,а в частност терапевтичния им ефект при алергии.
 Ментата има мигновен ефект да отпушва синусите и да облекчава сърбежа в гърлото.Действа като експекторант и облекава възпалението -главната причина за алергията. Публикувано е в проучване от 2010 г на Journal of Ethnopharmacology ,че тя има анти-спазмолитично действие и е релаксант, следователно успокоява рефлекса,който ни кара да кашляме. Можете спокойно да го дифузирате по 5 к масло в 150мл вода . Може да се използва разредено в базово масло директно в зоната около носа и синусите, върху гръдната кост също -20 к масло в 50мл база
Босилекът редуцира възпалението и подсилва работата на надбъбречнара жлеза,която отговаря за почти всички процеси в организма. Разреждането за дифузия и употреба върху кожата е същото.
освен,че стимулира имунната система, Лимонът също така подпомага линфната ни система ,а от там и дренирането на течностите в организма. Дифузирайки маслото от лимон във въздуха убивате патогенните бактерии и алергени.
Свойствата на чаеното дърво са сходни с тези на лимона -работи се с него в посока убиване на патогенните бактерии, стимулиране на имунитета .
От друга страна маслото от евкалипт отваря дробовете и синусите ни, от там подобравайки циркулацията на въздух ,подобравя значително общото ни състояние. Редуцира симтомите на алергия. Евкалиптът съдържа citronellal,който е аналгетик и има анти-възпалителни свойства, също така действа като експекторант и очиства организма ни от токсини.
Тук също искам да уточним нещо изключително важно, тъй като етеричните масла и лечението с тях е финна материя,винаги се консултирайте с акредитирано лице преди употребата им. Тъй като препоръките при употребата на Евкалиптово и Ментово масло са с някои условности.
За деца под 3г възраст е подходящо да се избягва употребата на ментовото масло, а за деца над 3г. може да бъде дифузирано или прилагано топично в разреждане от 1%
от друга страна Евкалиптовото масло може да бъде използвано при деца под 3г.възраст,но в раазреждане от 0.5%, а след 3г. възраст 1% разтвор също е възможен.
 Много много важно * : Цитрусовите масла се употребават изключително внимателно. Чувствам се отговорна като ароматерапевт да споделям знания и да разяснявам тази материя, тъй като това,че е натурална не означава,че е безопасна. Единствените цитрусови масла,които могат да се използват върху кожата през пролетно-летния сезон са тези без съставката Фурокумарин,но това трябва да е изрично упоменато на етикета от производителя.Всички други цитрусови масла (а и не само) са фоточувствителни, това ще рече,че Не бива да се изпозлват на открити части на тялото минимум 12 часа преди излагане на слънчева светлина. Могат да се инхалират или да се използват върху закрити части на тялото или вечер преди сън, всичко друго крие голям риск от реакция -изгаряне на кожата.
Много важно : топичната употреба винаги трябва да бъде под контрол на специалист ,Етеричните масла се разреждат винаги в леко базово масло -жожоба,зехтин и тн ,Никога не използвайте директно въху кожата има риск от иритация.
Важно: употребявайте само чисти терапевтични етерични масла, не се обвързвам с конкретна марка, просто проверявайте етикетите и търсете 100% чисто етерично масло без примеси. Обърнете се към доверен магазин или представител. И да в случая и цената е определяща по-високата – по-чисто и качествено масло.

Опасната козметика

Posted by on мар. 11, 2018 in blog, Uncategorized, Здраве |

Опасната козметика

или кои съставки да избягваме ако искаме сигурност за красотата и здравето си

Преди да напиша всичко,което ме вълнува по темата, прилагам списък с опасни съставки,които трябва да се избягват. В Европейското законодателство, списъкът със забранените съставки наброява около 1000бр., за разлика със САЩ,където са само 8(!)

 

Рискови съставки в козметиката

Потенциални алергени са :

2-Bromo-2-nitropropane -1,3-diol;Alpha-isomethyl ionone;

amyl cinnamal;amylcinnamyl alcohol; anise alcohol;

Benzopheonone-3 oxybenzone; benzyl alcohol;benzyl benzoate;benzyl cinnamate;benzyl salicylate;BHT E321 Botulated hydroxytoluene; Bronopol;Butyl methoxydibenzoylmethane;Bytylphenyl methylproprional;Cinnamyl alcohol;cinnamal;citral;

Citronellon; Colophonium; Coumarin;Diazolidinyl urea; DMDM hydantoin; Eugenol;Evernia prunastri extract; Farnesol; Formaldehyde ;Geraniol; Hexyl cinnamal; Hydroxycitronellal; Hydroxymethylpentyl- cyclohexenecarboxaldehyde; Isoeugenol;Imidazolidinyl urea; Lanolin ( и производните) ;Лимонене; Линалоол;Methylchloroisothiazolinone; Methylsothiasolinone; Methyl 2-octynoate;Methylparaben; Octyl dimethyl PABA; P-Phenylenediamine(PPD); P-Toluen diamin (PTD); Quaternium-15; Resorciol; Tosylamiode/formaldehyde resin

вещества,които не бива да се нанасят на гърдата по време на кърмене –

Chlorpenesine; Phenoxyethanol

Вещества,които не се използват по време на бременност –

Avobenzone; Benzyl peroxide; Oxybenzone; Retinol; Retinyl Palmitate; Retinal/Retinaldehyde; Tretinoin/Isotretinoin

Комедогенни вещества-

Acetylared lanolin; C12-C15 alcohol benzoates; Cacao oil; Coconut oil; Decaglyceryl decaoleate; Hezylene glycol; Изостеаринова киселина; Isopropyl C13-C16; Isopropyl isostearate; Isopropyl myristate; Isopropyl oleate; Isopropyl lioleate; Isostearyl alcohol; Lanolin; Mineral oil-течен парафин; Myreth myristate; Myristyl alcohol; Myristyl propionate; Масло от прасковени ядки; Sodium lauryl sulphate;Sorbitan oleate; Oleyl alcohol

Синтетичните консерванти ще резюмирам без да навлизам в особени подробности, тъй като материята наистина е доста суха и тежка за четене. Не отдавна надписът „Без парабени“ звучеше гръмко и мнозина го взимаха като силна препоръка,но се оказа,че козметичните компании просто замениха опасните парабени(консерванти) с други също толкова вредни,но с различно име. Алошата слава на парабените се носи от известно време заради едно компроментирано изследване,което по-късно се опроверга,тъй като пробите били замърсени.Въпреки всичко си остават неполезни за човека.

 

Мога да пиша почти до безкрай за консервантите и вредните съставки в съвремената козметика и със сигурност ще го направя,но ще е на порции и в отделни статии,за да не ви идва в повече научната суха иначе материя. Тук ще засега само частта с етеричните масла,които присъстват в нашата козметика. В случая няма да пиша за техните ползи, тъй като не малко вече е изговорено по темата и това ,че са полезни е безпорен и неопровержим факт,но ще засегна частта с консервиращият им ефект и вредите от тях. Да, дори и най-полезната съставка може да бъде нож с две остриета. Именно за това се старая да ви поднасям максимално достоверна и безпристрастна информация.

Етеричните масла се използват от хиляди години в козметиката,съставът им е сложен,но основните съставки са химични вешества, наречени монотерпени и сесквитерпени.Терпените са летливи и имат сравнително проста химична структура. Като консерванти се използват монотерпените пинен,пинол, компонентите на камфора, тимол. Имат доста добър антибактериален и противогъбичен ефект,макар и по-слаб от този на синтетичните консерванти.Предимството им е ,че са по-слабо токсични.Имат добра репутация.Проблемът при тях е ,че са алергени .Хората със свръхчувствителна кожа са склонни към контактен дерматит(но не е задължително,просто трябва да се направи патч тест)при употреба на продукти с етерични масла. Особено внимание изисква маслото от Бор и други иглолистни дървета -евкалипт, чаено дърво, ментол. в случая решението за хора с такъв тип кожа е да се консултират и да проучат въпросната марка козметика преди употреба, а ако държат да използват изцяло натурална такава, винаги могат да изберат кремове и серуми с базови масла и флорални извлеци,без етерични масла, които са далеч по-щадящи ,без странични ефекти, подходящи дори за новородени бебета( с изключение на недоносени)

 

Всички полудяха по Нефрита

Posted by on мар. 11, 2018 in Здраве, Здраве |

Всички полудяха по Нефрита

В козметиката също има модни тенденции и течения,които сме сменят с ужасна скорост. Най-новото влечение на топ блогърите и много от Западните звезди са Нефритените ролери. Те са навсякъде , в козметичния салон, пред огледалото, в чантата, но тази масова истерия по почти чудотворния камък датира още от 7-ми век. И както се оказва модерното ново е всъщност забравено старо. Интернет ни залива буквално с чудотворни рецепти и да си го кажем честно, трудно е да се отсее зърното от плявата,но когато става дума за ефективност и доказани ползви за красотата и здравето винаги се обръщам към стари ,изпитани от времето методи и рецепти. Такъв е и случая с Нефритения ролер за лице. Кратко резюме на историята ще ви запознае отчасти с прекрасните му ползи,

Тези невероятно прости уреди запазват и подсилват здравето на кожата, а усещането на нефрита върху кожата е невероятно, то й придава блясък и я прави стегната и освежена  като в същото време я зарежда с чудесна лековита енергия.

Традиционната китайска медицина учи, че нефритът извлича токсините от тялото и балансира енергията чи (основната жизнена сила, която е в основата на Традиционната китайска медицина). Научно изследване предлага още прозрения за ползите от нефрита. Изглежда че този красив полускъпоценен камък излъчва вид инфрачервени лъчи, които повишават кръвообръщението.

Първата линия на защита на тялото се формира от 19-те милиона кожни клетки, покриващи го във всеки един момент и те ви предпазват от замърсителите в околната среда… свободните радикали… бактериите… инфекциозните агенти… и UV радиацията. Тези клетки също така обграждат основните течности в тялото като кръвта, водата и лимфата.

С напредването на възрастта, обаче, кожата ни се уврежда и защитните й способности отслабват. Грижата за кожата е също толкова важна, колкото е грижата за здравето за другите органи в тялото.

Масажът с него се препоръчва да се спазват прости правила и леки изтеглящи навън движения, както е показано тук :

Усещането е наистина божествено – леко изстудяващо и изглаждащо.

Нефритът също така:

  • спомага детоксикацията и укрепването на филтриращата и прочистваща система на тялото
  • стимулира имунната система
  • Подобрява здравето на сърцето, белите дробове и тимуса
  • Облекчава болките в синусите и главоболията, премахва подпухналостта и стреса от лицето (с подобряването на лимфния дренаж).
  • Стимулира енергията чи – която китайците наричат „жизнената сила

От всичко написано до тук и лично изпробвано от мен,тъй като никога не предлагам нещо, което не съм употребила лично, смея да твърдя,че да кожата ми изглежда, а аз се чувствам по-добре, доста подобрен тургор и равномерност на тена. Дермо ролерът е подходящ за домашна употреба,когато нямате време за скъпи процедури, с него получавате достъпен лукс , с подрани продукти според вашия тип кожа, в релаксиращата обстановка на собствения ви дом.

Маслото ми комедогенно ли е?

Posted by on юни 28, 2017 in blog, Здраве |

Маслото ми комедогенно ли е?

Тъй като все повече се говори за натурална козметика и в частност за базовите масла ,реших накратко да напиша за тях и техните свойства. В частност някои техни специфични свойства,а именно дали са комедогенни( дали запушва порите) ,причинявайки пъпки и други несъвършенства по кожата.

Ето и трите критерии по които се определя качеството на дадето масло –

1 ) Комедогенност

2) свежест и качество

3) Степен на окисляване(някои масла са много крехки и се окисляват много бързо)

Отварям тук скоба,че разглеждаме само 100% чисти студено пресовани масла, тъй като рафинираните, неорганични могат да бъдат много комедогенни.

Комедогенна скала

0- не запушва порите – Жожоба, Арган, Авокадо, Доматено масло, Боабаб, Камелия, Коноп, Оризово, Бабасу, Камелина, Слънчогледово,Лешниково, сквалан (Скваланът, наричан „тайното оръжие в борбата срещу стареенето” и „генератор на кислород”, е сред най-честите липиди произвеждани от кожните клетки и съставлява около 10% от нашия себум (мастните жлези синтезират около 10-12% сквален))

1- ниска вероятност -Вечерна иглика, Облепиха, Макадамия, Манго, Нар, Кайсия, Сладък бадем, Сусам, Гроздови семки,Рициново, Шафран,Соево

2-средно ниска-Черен кимион, памуково, ленено, кокосово, праскова, шипково, какао, карите

3- средна-пореч, памуково, ленено, кокосово, праскова, шипково, какао, карите

4- висока

5- висока вероятнос, запушва порите – пшеничен зародиш

Допълнителни бележки

Ако кожата ви е с акне, трябва да избирате продукти само с масла от 0 и 1 скалата. Имайте в предвид ,че това е база и ориентир,не е задължително за всички хора да важи едно и също правило.Кожата на всеки е различна, именно заради това нашата козметика изработваме според индивидуалните ви желания, тъй като начина на живот, диетата(начина на хранене),годините,дори местожителството оказват генерално влияние върху кожата ви и нейната поносимост. За това ако нямате достатъчно информация консултирайте се ,четете и търсете информация, а когато намерите точните продукти за вас, използвайте само тях,за да избегнете неприятни изненади.

Скоро в новата публикация ще има повече информация за предстоящи уебинари,семинари и лекции, къдете ще можем да се видим на живо и да обсъдим доста наболели проблеми. До тогава се пазате здрави и се наслаждавайте на лятото.

Анахид Гълъбова – ароматерапевт и създадел на Дихана Козметика – козметика от природата

Събития, работилници и лекции

Posted by on май 6, 2017 in blog |

 

Тук, наистина накратко ще се опитам да качвам всички събития на Дихана Козметика или в частност на мен Анахид като гост лектор, хенд-мейд базари, медийни изяви, работилници и тн. За да можете да се запознаете отблизо с дейността  ни или да ни посетите на живо.

 

 

Фестивал на Здравето и Спорта -2017г. Организирано от „Здравей“ София – Южен парк – голямата поляна 2 юли 2017
 

Дихана Козметика ще участва със Сапунена работилница на 2.юли. Следете ФБ страницата ни за повече подробности и точен час,местата са ограничени – ВХОД : Свободен

 

 

Dihana Cosmetics  на Коледен Базар – НДК – Хенд мейд фест Код – Коледа

14956591_1708149436179266_5611241044881482412_n

 

 

Малко снимки и линкове към предавания, в които съм била гост лектор 2015г,2016г., 2017г.

 

 

 

 

 

 

 

 

Лекции и работилници в Zoya 2015г.

Screenshot_2015-10-28-20-00-33-1 FB_IMG_1441791019412 IMG_35875067968481

Естествена слънцезащита – дали е възможно това?

Posted by on апр. 8, 2017 in Здраве, Здраве на косата |

Естествена слънцезащита – дали е възможно това?

DSC01915

С настъпването на по-топло време всички се замечтаваме, небрежно изваждаме джапанките от шкафа и несъзнателно дори правим планове за слънчевата фиеста,която ни очаква. Но като едни съвременни ,мислещи и отговорни жени, веднага в съзнанието ни изплува мисълта за защита и подхранване на кожата през горещите месеци. Всяка година в медийното пространство се появява множество статии, клипове и пр. ,интернет буквално е залят с домашни рецепти за безвредни и ефективни натурални средства с UV фактор,но дали това е така?

 

Предписват се почти магически свойства на малиновото и морковеното масло,но за тях на кратко ще напиша,че са богати и ценни масла с изключителни свойства за кожата, борят се успешно с оксидативния стрес на клетките срещу свободните радикали, пълни са с антиоксиданти,но не са достатъчни да предпазят кожата от агресивните и опасни UVA ,UVB лъчи.

Но нека започнем отначало -слънцезащитните продукти всъщност абсорбират или отразяват част от ултравиолета,когато кожата е изложена на слънце, така й помагат да не изгори -това е в най-общи линии принципа на работа.

SPF – Sun protection Factor – е показател,който индикира за способноста на дадения продукт да предпазва от UVB ,UVА лъчите кожата. Или по -скоро времето ,което е нужно дадена кожа да се зачерви(увреди) ,например SPF 15 индикира,че тази защитена площ ще се увреди 15 пъти по-бавно или около 5 часа , в сравнение от незащитената.

Съществуват 2 типа УВ радиация( всъщност са 3,но третият не ни притеснява в случая,тъй като той се абсорбира от озоновия слой и не представлява проблем за хората). UVA лъчите ,или т.нар. състаряващи лъчи са с по-дълги вълни ,те причиняват бръчиците и изморяването на кожата,но и шоколадовия тен:). Вторият вид UVB са с по-къса дължина на вълната, но по-опасни и основния причинител на кожни изгаряния. И двата типа са отговорни за типовете рак по кожата…

Има прекрасни базови масла като -авокадо, морковено,карите, сусамово,малиново масло с известна защита в състава си ,която варира между 2-4 SPF,което е крайно недостатъчно .Тези масла използвам след като се изложа на слънце за да нахранят жадната ми кожа. Те са богати на витамини и омега мазнини.

Широко разпространена заблуда битува за малиновото и морковеното масло-Daucus carota

(в случая говорим за етерично масло от семки на морков ,а не маслен извлек) за високия им SpF фактор,но всъщност те са изследвания в готови продукти,които съдържат цинков оксид, именно това е и разковничето ,цънкът,а не маслата имат този висок фактор.  В обобщение мога да кажа,че има сериозни научни проучвания,които позволяват употребата на цинков оксид в козметиката против слънчево изгаряне(без нано частици), в комбинация с характерните подмладяващи и силно регенериращи базо масла от малина, карите, авокадо и тн получавате една адекватна и сигурна защита за вас и цялото семейство .

Превод  и цитати съм използвала от официалната страница на Робърт Тисеранд -едно от най-уважаваните имена и пионер в ароматерапията -световно известен и признатbfbfdb

 

 

Маска за лице

Posted by on мар. 26, 2017 in Uncategorized |

Маска за лице

Маска за лице със силата на българските глини – почиства в дълбочина ,подхранва и оставя кожата в сияещо състояние.

Почистването е в центъра на добре изглеждащата кожа-нека не се лъжем, за това е най-добре да започнем от тук- нашата маска освен подхранващи свойства има и почистващи такива. Те се дължат на българските глини ( извлечени и произведени без допир на метал, естествен продукт от земята) -розова(расул), бяла, кафяви водорасли,. За проблемна кожа, моля отбележете в исканията си и ще я приготвия с добавка от черна глина и активен въглен, които са със силно изразени противовъзпалителни и регенериращи свойства. В богатия състав на маската влизат още свещения за индийците босилек – тулси и амла,както  и гама от богати масла – лешниково, гроздови семки, етерични масла от розмарин, босилек, лавандула, индрише, палисандрово дърво, чаено дърво, лимонена трева.

Нанася се по цялот лице,като се избягва нежната зона около очите , изчакайте 5-6 минути да изсъхне и свалете с топла вода.

В стъклена, голяма опаковка. Дръжте далеч от влага, използвайте само с чисти прибори(не използвайте метални рибори).

Срок на годност-12м след отваряне.

Базови масла – характеристики и приложение

Posted by on февр. 26, 2017 in blog, Козметика |

Базови масла – характеристики и приложение

Здравей!

С тази публикация съм се опитала да обхвана по-популярните базови масла,които се използват широко в ароматерапията и в кухнята на Дихана.

Растителните (базови) масла се извличат чрез пресоване на семена, ядки и плодове. Те поддържат еластичността на кожата, премахват сухотата и образуват мазен защитен слой. Съдържат различни маслоразтворими витамини, фитостероли и други биоактивни вещества, които забавят стареенето и подхранват в дълбочина. Изключително приятни са за масаж, защото попиват бавно. Другото им предимство е, че могат да извличат полезните вещества от други растения. Така се получават екстракти от различни билки, например лайка и невен. Повечето подхранващи масла имат много слаб, почти неуловим аромат. Изключение прави кокосовото. То има и друга особеност – в твърдо състояние е, защото съдържа основно наситени мазнини, подобно на какаовото и каритето. Богатите на ненаситени мазнини масла пък са течни, например бадемовото, зехтина, сусамовото.

base-oils

 

Базови масла

АВОКАДО базово масло

Подхранващо действие / За чувствителна кожа

Ботаническо наименование: Persea gratissima

Метод на извличане: Студено пресоване

Състав: наситени и мононенаситени мастни киселини, лецитин, мастноразтворими витамини A, E и D

Маслото от авокадо е тъмно, гъсто и зелено на цвят. Подходящо е за всякакъв тип кожа, особено добре се понася от чувствителна, дехидратирана и суха кожа. Използва се успешно при застаряващи кожи, тъй като допринася за синтеза на нови колагенови връзки. Полезно е при екземи и рани. Маслото от авокадо е прекрасно средство за грижа срещу бръчки и след излагане на слънце.Особено подходящо за поддържане на суха коса.

АРГАН базово масло

Регенериращо действие / За суха и зряла кожа

Ботаническо наименование: Argania spinosa

Метод на извличане: Студено пресоване

Състав: моно и полиненаситени мастни киселини, богато на витамин Е

Аргановото масло е подходящо за суха кожа като я хидратира в дълбочина и запазва нейната еластичност. Има мощни антиоксидантни свойства. Използва се успешно за лечение на екзема и дерматити. Особено подходящо за поддържане на сухи и изтощени коси.

АРНИКА маслен извлек

Тонизиращо действие / За всеки тип кожа

Ботаническо наименование: Arnica Montana

Метод на извличане: Мацерация

Арниката е подходяща за нанасяне преди и след физически натоварвания за предотвратяване на мускулни травми. Използва се за успокояване на отоци, предизвикани от удар или мускулно напрежение. Има заздравяващ и регенериращ ефект. Да не се използва върху отворени рани!

БАБАСУ базово масло

Хидратиращо действие / При суха и раздразнена кожа

Ботаническо наименование: Orbignya Olifera

Метод на извличане: Студено пресоване

Състав: Bогато на витамин А, С ,калции, фосфор.

Използва се и при направата на сапуни, образува мека пяна. Нерафинираното масло от бабасу има кремав цвят и приятен орехов аромат. Съставът му е подобен на този на кокосовото масло, но е по-богато на ненаситени мастни киселини. Абсорбира се много бързо от кожата и не оставя мазни следи. При сухата кожа спомага за предоствартяване на загубата на влага, подобрява еластичността, укрепва защитните функции на кожата. Успокоява възпалената кожа, но не запучшва порите.

babasu

ВЕЧЕРНА ИГЛИКА базово масло

Подхранващо действие / За чувствителна кожа

Ботаническо наименование: Oenothera biennis

Метод на извличане: Студено пресоване

Състав: полиненаситени мастни киселини (линолеова, олеинова, палметинова и стеаринова)

Маслото от вечерна иглика е отлично средство за суха, чувствителна или склонна към алергии кожа. Облекчава червенина и възпаление на кожата. Маслото от вечерна иглика е подходящо както за застаряващи кожи, така и за младежки тип кожа и състояния на кожата вследвие на хормонални нарушения (акне). Маслото се използва също за грижа за косата.

hair

ГРОЗДОВИ СЕМКИ базово масло

Антиоксидант/ За чувствителна кожа

Богато на омега 6, маслото от гроздови семки е сухо масажно масло, което бързо попива в кожата без да оставя мазен филм. Подходящо дори за масна и смесена кожа, свива порите. Притежава дълбоко подхранващо действие благодарение на своите регенериращи свойства. Нанесено директно върху кожата на лицето, се бори със свободните радикали и забавя стареенето на клетките.

ЖОЖОБА базово масло

Хидратиращо действие / За всеки тип кожа

Ботаническо наименование: Buxus chinensis

Метод на извличане: Студено пресоване

Състав: ненаситени мастни киселини, протеини и восък, имитиращи колаген.

Маслото от жожоба е течен восък и не се окислява или гранясва. Маслото е полезно за всякакъв тип кожа. Има противовъзпалителни свойства, което го прави подходящо при дерматит, акне, псориазис, както и за масажи при артрит и подувания от всякакъв тип. Жожобата е чудесно средство за грижа и поддържане кожата на лицето, защото я подхранва в дълбочина и я овлажнява. Благодарение на восъка, маслото образува защитен филм, който предпазва кожата от неблагоприятни въздействия. В комбинация с подходящо етерично масло е перфектно за всекидневна грижа за лицето. Много е подходящо и за поддържане на лъскава коса.

ЖЪЛТ КАНТАРИОН маслен извлек

Успокояващо действие / За всеки тип кожа

Ботаническо наименование: Hypericum perforatum

Метод на извличане: Мацерация

Жълтият кантарион успокоява зачервена и раздразнена кожа. Изключително ползен е след излагане на слънчеви лъчи и особено след слънчево или механично изгаряне. Ускорява процеса на регенерация на кожата. Полезен е при охлузвания и рани за по-бързо въстановяване целостта на кожата. Използва се при оттичане на крайниците.

КАЙСИЯ базово масло

Хидратиращо действие / За чувствителна кожа

Ботаническо наименование: Prunus armeniaca

Метод на извличане: Студено пресоване

Състав: моно и полиненаситени мастни киселини, богато на витамини и минерали

Кайсиевото масло е подобно на бадемовото, но с малко по-лека консистенция. Подходящо е за всякакъв тип кожа. Идеално е за чувствителна, суха, възпалена и застаряваща кожа. Чудесен избор за поддържане на гладка и свежа кожа на лицето.

КАМЕЛИЯ базово масло

Регенериращо действие / За всеки тип кожа

Ботаническо наименование: Camellia Oleifera

Лесно прониква в най-дълбоките слоеве на кожата, без да запушва порите. При редовна употреба, това натурално масло възстановява PH баланса на кожата и действа като ефективен „щит“, за да предпази кожата от проникване на замърсители от околната среда.Маслото изглажда грубата и лющеща се кожа, успокоява раздразнения и зачервявания. Идеално е за суха и увредена кожа, както и за грижа за кожата след слънцето, за шията и деколтето. Укрепва ноктите, подобрява растежа на миглите, така че е подходящо да се включи в различни маски за коса , нокти или в продукти за кожата около очите.

o.28745

КАРИТЕ базово масло

Възвръща еластичността на кожата

Ботаническо наименование: Butyrospernum parkii

Метод на извличане: Студено пресоване

Основни терапевтични свойства: 100% натурално, нерафинирано и ръчно произведено масло от африканското дърво Карите, продукт на справедлива търговия

Маслото от Карите е богато на витамини А, Е и F. Поради наличието на витамин F, маслото от Карите силно се препоръчва на хора със суха и изтощена кожа и коса. Особено подходящо при екземи и псориазис. По време на бременност се препоръчва против образуване на стрии. Африканското масло съдържа тип мазнини, които са богати на витамини и имат хидратиращи свойства, което го прави особено подходящо против образуване и изглаждане на вече съществуващи бръчки. Екзотичното масло бързо и лесно попива в кожата и й помага да „диша“ (т.е. отпушва порите). Съдържанието на канелена киселина в маслото от Карите го нарежда сред маслата с естествен слънцезащитен фактор. Има противовъзпалителен ефект и възвръща еластичността на кожата.

КОКОСОВО МАСЛО

Овлажняващо действие / За нормална към суха кожа

Използвайте кокосово масло за кожата си. Комбинирайте го с масло от карите (Shea Butter), за да създавате свои собствени масла. Кокосово масло, намазано върху зъбите и венците, убива микробите в устата и нормализира pH на устната кухина. Кокосовото масло може да се съхранява извън хладилника.

КОНОП базово масло

Регенериращо действие / За всеки тип кожа

Ботаническо наименование: Cannabis Sativa

Метод на извличане: Студено пресоване

Състав: омега 3 и 6, богато на витамин Е

Маслото от коноп има регенериращи свойства по отношение на кожата и я предпазва от вредното влияние на околната среда. Подходящо е за всеки тип кожа и благодарение на противовъзпалителните свойства повлиява добре дори кожа склонна към образуване на акне. Маслото от коноп прави косата мека, лъскава и лесна за разресване.

ЛАЙКА маслен извлек

Подхранващо действие / За нормална към суха кожа

Ботаническо наименование: Matricaria Chamomilla

Метод на извличане: Мацерация

Лайката е изключително подходяща за деликатна, чувствителна и алергична кожа. Използва се успешно при много суха, напукана и дехидратирана кожа. Успокоява зачервявания и рани. Действа дълбоко хидратиращо на кожата. Увеличава естествените защитни функции на кожата.

ЛЕШНИК базово масло

Хидратиращо действие / За всеки тип кожа

Ботаническо наименование: Corylus Avellana

Прониква в кожата в дълбочина, предпазва от изсушаване и придава мекота, без да оставя мазни следи. Регулира производството на себум и спомага за свиването на порите, което го прави подходящо дори и за мазна кожа. Подходящо за всеки тип кожа.

МАКАДАМИЯ базово масло

Подхранващо действие / За нормална към суха кожа

Ботаническо наименование: Macadamia ternifolia

Метод на извличане: Студено пресоване

Състав: мононенаситената палмитолеинова киселина

Маслото от макадамия е природен антиоксидант. Подходящо е за всеки тип кожа, особено за суха и зряла. Голямото съдържание на палмитолеинова киселина го прави близко до състава на човешкия себум. Бързо попива в кожата и не оставя мазна следа. Маслото притежава характерния за макадамията ядков аромат. Подходящо за поддържане и грижа за суха коса с накъсани краища.

НЕВЕН маслен извлек

Успокояващо действие / За всеки тип кожа

Ботаническо наименование: Calendula officinalis

Метод на извличане: Мацерация

Невенът е изключително подходящ за деликатна, чувствителна кожа. Използва се успешно и при много суха, напукана и неподдържана кожа. Успокоява изгаряния на кожата вследствие прекалено излагане на слънце или механични изгаряния. Действа регенериращо и хидратиращо на кожата. Увеличава естествените защитни функции на кожата.

НИЙМ базово масло

Антибактериални свойства

Ботаническо наименование: Azadica Indica

Отлично овлажняващо и омекотяващо средство, богато на витамин Е и подхранващи незаменими мастни киселини. Омекотява сухата, напукана и стресирана и увредена кожа. Маслото от нийм е известно с антибактериалните си свойства – възстановява естествената еластичност на кожата и благоприятства добрия й външен вид. Особено ефективно при гъбични инфекции. Изключително богато масло, което винаги трябва да се разрежда с други базови масла (в съотношение 1:10), за да се тушира естествената му силна миризма.

neem, lilas des Indes : bol de fruits verts

ПШЕНИЧЕН ЗАРОДИШ базово масло

Възстановяващо действие / За суха и зряла кожа

Ботаническо наименование: Triticum vulgare germ oil

Хидратира в дълбочина и омекотява сухи и напукани участъци от кожата като ръцете, стъпалата, лактите. Притежава възстановяващо действие и подобрява еластичността на кожата. Действа подхранващо на увредената коса. Има силен специфичен аромат.

РИЦИН базово масло

Омекотява / За всеки тип кожа

Ботаническо наименование: Ricinus Communis

Гъсто, лепкаво, не гранясва лесно и попива бавно. Прониква по-добре от което и да е друго растително масло, което го прави много добра грижа за зряла кожа – омекотява мимическите бръчки, възвръща свежестта и еластичността. Подходяща грижа против стрии. Най-популярното му приложение е за заздравяване на косата, спиране на косопада, уплътняване на миглите и веждите и стимулиране на растежа им.

СЛАДЪК БАДЕМ базово масло

Хидратиращо действие / За всеки тип кожа

Ботаническо наименование: Prunus dulcis

Метод на извличане: Студено пресоване

Състав: моно и полиненаситени мастни киселини, богато на витамин Е

Бадемовото масло е подхранващо и е подходящо за всякакъв тип кожа. Идеално е за чувствителна, суха, възпалена и застаряваща кожа. Използва се успешно при състояния на екзема. Маслото от бадем е прекрасно средство за масаж, тъй като се нанася лесно, не е гъсно и тежко и създава идеална мекота при масаж. Особено подходящо за стимулиране растежа на косата и поддържане на суха коса.

СУСАМ базово масло

Регенериращо действие / За суха и зряла кожа

Ботаническо наименование: Sesamum indicum

Метод на извличане: Студено пресоване

Състав: омега 3 мастни киселини, богато на витамин Е

Маслото от сусам забавя стареенето на клетките, действа регенериращо и е подходящо за суха, зряла и дехидратирана кожа. Благодарение на противовъзпалителните си свойства се препоръчва при лишеи и възпаления на кожата. Това е едно от маслата, които поглъщат ултравиолетовите лъчи, затова често се използва в слънцезащитна козметика. Прилагано върху косата, възвръща нейната еластичност, блясък и здравина.

ТАМАНУ базово масло

Дрениращо действие / За всеки тип кожа

Ботаническо наименование: Calophylum inophyllum

Възстановява проблемната кожа и подпомага заздравяването й след операция. При уморени крака се препоръчва лек масаж с маслото заради неговите възстановяващи свойства, както и заради способността му за подобряване на циркулацията на кръвта.

ЧЕРЕН КИМИОН базово масло

Успокояващо действие / За чувствителна кожа

Ботаническо наименование: Nigella sativa

Метод на извличане: Студено пресоване

Състав: моно и полиненаситени мастни киселини, богато на витамин Е

Маслото от черен кимион притежава характерия аромат за растението, но е значително по-леко и ненатрапчиво. Има противовъзпалителни, антибактериални и противогъбични свойства. Помага за по-бързото зарастване на рани и регенерацията на клетките. Подходящо е за всеки тип кожа. Препоръчително е да не се използва самостоятелно.

ЧИА базово масло

Противовъзпалително действие / За всеки тип кожа

Маслото от семена на чия има отлични противовъзпалителни и успокояващи свойства върху кожата. То намалява зачервяванията и възстановява нормалното съдържание на влага в кожата. Има силен антиоксидантен ефект, като спомага за намаляване на бръчките на кожата. Омега 3 стимулира естественото производство на колаген в кожата. Използвано върху косата, маслото от семена на чиа придава блясък, предотвратява чупливостта на косъма, косопада, като същевременно възстановява влажността на косъма.

ШИПКА базово масло

Регенериращо действие / За всеки тип кожа

Ботаническо наименование: Rosa Canina

Метод на извличане: Студено пресоване

Състав: Антиоксиданти – флавоноиди, бетакаротени, богато на витамин А, С и Е

Маслото от шипка е идеално за регенериране на кожата благодарение на високото съдържание на гама-линоленова киселина. Подходящо при белези и срещу стрии. Идеално е за всякакви кожи, особено суха и чувствителна кожа. Има хидратиращо действие при сухата кожа. Особено подходящо за околоочния контур, предпазва от появата на бръчки. Действа ефективно при изгаряния. Шипковото масло може да се прилага като гореща маслена терапия за чуплива и проблемна коса или да се масажира върху сухи и лющещи се места по кожата или по скалпа.

Анфлораж (enfleurage) – най-нежната екстракция на аромат

Posted by on сеп. 16, 2014 in Здраве, Козметика |

Анфлораж (enfleurage) – най-нежната екстракция на аромат

ENFLEURAGE

Срещата ми с анфлоража беше отдавна..във Франция и по-скоро в Париж..е не то1но в Париж,а в неговите предградия,в един малък завод за парфюми. Аз като виден турист снимах всичко наред, всички тръбички, казани и колби, всички стъкълца и скици, а малките ароматни шишенца ме караха да изпадам в екстаз и тогава ги видях.Седяха си някак си по-отделени от другите, покрити с кашмирен воал и аз нали съм си любопитна по природа веднага разбрах какво се случва в тази част на завода.Там в красиви стъклени и порцеланови съдове, положени с цвета надолу,си седяха спокойно хиляди цветчета жасмин.Сякаш бяха паднали нарочо там, а под тях гъсто кокосово масло…е ако това не възбуди интереса ви не знам какво друго би могло.

JasmineEnfleurage

Оказа се, че това е древна техника за екстракция на етерично масло от финни цветя, които иначе биха загубили качествата си ако се подложат на друг вид дестилация(парна или CO).Поседях дълго време в завода, разпитвах всички, а те учудващо ми отговаряха любезно.Цялата работа беше в това,че този метод е изключително трудоемък.Представете си тонове, например розов цвят, как отиват в една центруфуга и тя върши почти цялата работа…а със  жасмина не може так, той е много нежен и деликатен, той трябва да ръка да се обработи.Това ми разказа една много симпатична леличка,която после ме покани да пием кафе в селската й къша,която се оказа като излезнала от снимка в гугъл,когато напишеш френски прованс,но това е друга тема.Тогава май се зароди една мечта,в която днес живея..

Та, анфлоража е една любовна история без край, любовна история с щастлив финал, стига да имаш нерви и желание да подменяш цветовете всеки ден в продъжение на няколко седмици, тогава усилията ти ще бъдат възнаградени, тогава ще усетиш магията навсякъде около теб.

Ароматното масло, което се получава е с изклюително силни и въздействащи свойства, то е „просмукало“ в себе си всички онези ценни съставки на цветето и така то става техен носител, с който ние можем да работим.А нашата работа е само да вложим това масло в бурканче и така се раждат коМфитюрите на Дихана.

 

А ние правим анфлораж на лично нашия си жасмин и си го обичаме и го влагаме в продуктите за лице, за да ги обичате и вие.

jasmin enfleurage

Екзотични масла в кухнята ни- масло от купуасу (Theobroma grandiflorum)- част 2

Posted by on юли 18, 2014 in Здраве |

Екзотични масла в кухнята ни- масло от купуасу (Theobroma grandiflorum)- част 2

Маслото от Купуасу е нещо наистина интересно.Признавам си бях малко резервирана относно употребата му,защото си казвах какво толкова и ма толкова много базистни масла, с какво това е по-различно..ами ето с какво.

купуасуМаслото от купуасу е с твърда консистенция и висока точка на топене-30 градуса по Целзии, което го прави изключително подходящо за влагане в балсами и кремове-масла за тяло, поддържа цялата конструкция да не се разпадне. Но това е най-малкия му плюс. Често е наричано белия шоколад на Амазония, маслото е богато на фитостероли (особено бета-ситостерол) в неосапуняемата фаза, което ще рече ,че благодарение на тях има мощно овлажняващо и подмладяващо действие. Купуасуту е чудесен емолиент,който по деликатен начин връща еластичността на кожата и нейното младежко излъчване. Подходящо е най-вече за суха и увредена от слънцето кожа,но в подходяща комбинация и разреждане може да се прилага еднакво успешно при всеки вид кожа(като изключим проблемната мазна кожа) Купуасото ние влагаме най-вече в балсамите за устни(от съвсем скоро) и най-вече в конфитюрите за тяло. Купуасото е далечен роднина на какаото и се съчетава изключително добре с други екзотични масла като ший,какао, кокос, мурумуро, боабаб и др.

Theobroma_grandiflorum-flowerСамото дърво, което расте в гъстите джунгли на амазония е много интересно. Тропическо вечнозелено дърво, осеяно с прекрасни цветове по самия ствол на дървото, с огромни зелени листа и назрели кокосо-пъпеши. Така всъщност изглежда плода, от който се извлича това ценно масло. Интересното при него е ,че ако се откъсне плод директно от дървото,без да е паднал на земята,няма същите вкусови качества и никога не узрява и става годно за консумация.

Маслото от купуасу е подходящо най-вече за:

– купусу се бори срещу свободните радикали, които ускоряват многократно процеса на стареене;
– прави кожата красива и еластична;
– премахва възпаленията;
– екземи;
– дерматити;

Очаквайте скоро няколко продукта на базата на това вълшебно масло:

– маслен конфитюр за тяло

-балсамче са устни

-балсамче за сухи и разранени участъци

Let the Nature heal you..Peace

Contact Us